Как се променя тялото ви, когато сте влюбени

0
Факт, влюбването оказва физическо влияние – пеперудите в стомаха не са измислица
Факт, влюбването оказва физическо влияние – пеперудите в стомаха не са измислица Снимка: Агенция "Звезден празник"

Усещате ли се нервни, когато видите някой, който ви харесва?

Може би се е случвало да ви свива корема или да ви прилошава дори. Факт, влюбването оказва физическо влияние – пеперудите в стомаха не са измислица, сподели ELLE.

В началото на една връзка наистина се случват химични реакции в тялото, които променят работата на цялата нервна система и на хормоните.

Вижте кои са 11-те от тези промени.

1. Чувствате се пияни.

По време на влюбване се отделя в тялото ви хормонът окситоцин. Учените са изяснили, че ефектите на окситоцина са като тези на алкохола. Въпреки че те засягат еднакви центрове на мозъка, възможно е да се почувствате известно време леко потиснати, страхливи, тревожни, агресивни.

2. Лицето ви пламва.

Бузите ви се зачервяват, дланите ви се изпотяват и имате учестено сърцебиене – това е следствието от стимулирането на адреналина и норадреналина. Тяхното действие ви кара да се потите и евентуално да се чувствате тревожни.

3. Зениците ви се разширяват.

Това се случва особено, когато се намирате в близост до обекта на желанията ви и се забелязва най-вече рано сутрин, когато се събудите и сте още в леглото, както и вечер, докато сте на вечеря в ресторанта и се гледате влюбено.

4. Чувствате се болни.

Любовната болест е провокирана от кортизола – хормонът на стреса, който нарушава нормалното кръвообращение и ви кара да се чувствате като болни.

5. Усещате се истерично силни.

Това не е характерно не само за влюбените двойки, а и за майките, които обичат децата си например. В ситуации, в които например някой, когото обичате, е под заплаха, вие придобивате изключителни сили.

6. Не може да свалите поглед от партньора си.

Буквално! Това желание идва от освободения допамин в мозъка. Когато гледате дори негови снимки, вие чувствате прилив на енергия. Учените казват, че това е същото усещане, като при приемането на кокаин.

7. Гласът ви става по-висок.

Това е лудост, но когато една жена (дори мъж) говори за човека, който обича, гласът придобива известна пискливост.

8. Тревожни сте, когато не сте заедно.

Това е форма на зависимост – ако не сте близо до обекта на влюбването си, започвате да се усещате тревожни и изпадате в паника или в депресия.

9. Възможно е да напълнеете.

Влюбването е вид стрес за организма, а както знаете някои тела реагират на стреса, като трупат килограми.

10. Възможно е да не се наспивате добре.

Началният етап на еуфория от новите чувства и емоции вливат доза енергия и правят отпускането и заспиването доста по-трудни от обичайното.

11. Може да не изпитвате толкова силни хронични болки.

Страстната любовна афера играе роля на медикамент и облекчава хроничните болки. Силните чувстват по време на любовните емоции активират същите центрове в мозъка, които се активират и при приемането на болкоуспокояващи.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Не може да ядеш кисело зеле и фасул, пък да очакваш Тиха и свята нощ.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари