Как се прави домашен суджук и луканка

4
За да започнете да си правите домашни суджуци и луканки, първо трябва да се уточни какво месо искате да използвате
За да започнете да си правите домашни суджуци и луканки, първо трябва да се уточни какво месо искате да използвате

Нищо не може да се сравнява с домашната луканка или домашният суджук. Независимо колко скъп салам сте си купили, ако си приготвите домашни, ще се уверите, че сте изпуснали много и ще забравите пазаруването на луканки от магазина

За да се направи вкусно, домашната луканка има няколко стъпки, които трябва да последвате, съветва Паолина Сярова в Gotvach.bg. Ако сте начинаещ, опитайте се да ги следвате последователно, за да не се объркат нещата. А следващата година, когато вече сте наясно, може да си позволите експерименти. За да започнете да си правите домашни суджуци и луканки, първо трябва да се уточни какво месо искате да използвате.

Важен етап е правенето на луканка е съотношението на месото. Ако сте решили да използвате свинско и телешко, съотношението е 60 на 40 % в полза на свинското. Най-добре би било ако можете да добавите и 10 % сланина, тоест сложете 60 % свинско, 30 % телешко и останалите запълнете със сланина.

Освен месото нужна са ви и подправки черен пипер, кимион, сол. Тяхната пропорция е в зависимост от вкуса. Най-добре би било да бъдат равни количества кимион и черен пипер, за да не превъзхожда някоя от подправките като вкус. Слага се по 4 г на 1 кг месо. Що се отнася до солта, там нещата също са въпрос на лично предпочитание, но в общия случай говорим за количество между 10 и 16 г на 1 кг месо.

След като разполагаме с продуктите, които ще ни бъдат нужни, започваме да ги приготвяме. Каймата се смила на едри парчета, а подправките се счукват на ситно. След това омесваме миризмите с каймата и оставяме едно денонощие на хладно място.

Следващата стъпка е пълненето на свинските черва, които са добре измити предварително. За тази цел ще ви бъде нужна машинка за мелене на месо и фуния. Пълните червото и през около 30 см връзвате с конец. Оставете го по-дълъг.

След това срязвате и всяко парче прегъвате като подкова и завързвате конеца, така че да стои в тази форма. Оставяте месото на проветриво място за 15 дена. След това то е готово за консумация – сурово, изпечено и т.н. Особено подходящо е с червено вино, може, разбира се и с тъмна бира.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари