Как се обезврежда взрив в морето?

1
За да си водолаз в Българската армия, се изискват доста качества и сериозна подготовка
За да си водолаз в Българската армия, се изискват доста качества и сериозна подготовка Видео: NOVA

За да си водолаз в Българската армия, се изискват доста качества и сериозна подготовка

Сложна и опасна. Така накратко можем да опишем работата на водолазите в Българската армия.

"За нас, образно казано, всяко спускане е все едно сме на война. Целта е да излезе водолазът жив", твърди кап. III ранг Деян Денев - старши дивизионен водолаз, предава NOVA.

За да си водолаз в Българската армия, се изискват доста качества и сериозна подготовка. Част от нея се извършва на спасителния кораб "Протео". Имитационно водолазно спускане в хипербарни условия, което е също толкова рисково, колкото е и нормалното спускане под вода.

Всичко в името на спасяването на човешки животи.

"Спецификата на водолазите на борда на спасителен кораб "Протео" е свързана предимно с подводни технически дейности и спасяването на екипажа на аварирала подводница", разказва кап. Деян Денев.

Освен тези дейности обаче водолазите все по-често се налага да участват в операции по обезвреждане на мини, а рискът там е огромен. Конкретният пример е само от преди няколко месеца.

"В много тежки хидрометеорологични условия, където трябваше да се спазва безопасна дистанция на лодката от самия плаващ обект, водолазът взривник плува до обекта, разузнава го, класифицира го като плаваща мина. Връща се на осигуряващата лодка, а оттам с подривните средства отива и подривава самата мина", разказва кап. III ранг Атанас Маринов, началник на Центъра за подготовка на водолази и водни спасители към ВМС.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари