Как съдът използва пандемията, за да налага цензура

0
Разследване на Валя Ахчиева
Разследване на Валя Ахчиева

Разследване на Валя Ахчиева 

Пандемията се използва от съда, за да ограничи достъпа до съдебните заседания, които иначе са публични по закон. Административният съд в София обаче не допуска журналисти в съдебната зала, дори и след като са подали предварителна заявка, каквато се изисква според заповедта, свързана с ограничаването на разпространението на COVID-19.

Така на практика при закрити врати протече заседанието по делото на Катя Амие срещу отказа на гранична полиция да я допусне в страната.

EURACTIV България вече разказа абсурдната история от първите дни на годината.

Тогава с полет от Нидерландия в София пристигнаха майка и нейното 12-месечно бебе. Катя Амие е със статут на бежанец още от 2001  година, когато пристига като 10-годишно дете заедно с родителите в България. Нейната дъщеря Руейда е родена в София и има българско гражданство по рождение. Но вместо майката и бебето да си отидат в техния дом в София, те бяха изолирани на Летище София в една стая с решетки.

Гранична полиция отне българските им документи. Така майката и бебето останаха заключени на летището. Те се свързаха с мен със сигнал за беда. Разследването “Бебе в килия” отприщи огромна вълна от човешка солидарност. След 6-дневен престой на летището майката и бебето  бяха върнати обратно с полет до Нидерландия, откъдето бяха пристигнали на втори януари.

Властите на Нидерландия ги допуснаха на тяхна територия, макар и без никакви документи, тъй като те им бяха иззети от българските гранични власти.

В момента майката Катя Амие и бебето Руейда живеят вече два месеца в една европейска държава, използвайки адресната регистрация на техните роднини. Майката и бебето са в поставени от българските власти в ситуация на хуманитарна криза по време на пандемията. Те са без документи и нямат достъп до здравни и социални грижи. Те нямат и право на ефективна защита пред българските власти, тъй като не са допуснати до територията на България.

Главна дирекция “Гранична полиция” към МВР ми отказа достъп до стаята с решетките, в която бяха заключени майката и бебето с аргумент, че това  не било зона за обществен достъп. Държавната агенция за бежанците към Министерския съвет, която всъщност е причинила отнемането на статута на бежанец на майката и българското гражданство на бебето, категорично ми отказаха всякаква информация, защото това били лични данни.

Министерството на правосъдието също ми отказа информация със същия аргумент. Кметът на Район „Красно село” – Росина Станиславова също заключи информацията по казуса „Бебе в беда”.  Точно тяхната администрация  е  заличила  българското гражданство по рождение и ЕГН на бебето Руейда.

Тези дни отказ за достъп до информация направи и съдия Красимира Проданова от Административен съд София-град, макар  че  имаше открито съдебно заседание срещу незаконното недопускане в страната на младата майка.

Съгласно заповед на Председателя на съда – Радостин Радков, достъпът  на журналисти до съдебните зали става с предварителна заявка до председателя на съдийския състав. И след като направих това, една седмица по-късно, само часове преди откритото заседание, аз бях информирана по телефона от служител на  деловодството в  съда, че съдия Красимира Проданова не допуска присъствието ми в откритото заседание.

На това заседание трябваше да се разгледа жалбата на майката Катя Амие, че тя не е допусната до територията на България, след изземване на документите и от българските гранични власти. Не бях допусната като журналист в открито съдебно заседание, за да отразя развитието по казуса с младата майка, с абсурдния аргумент, че заради COVID пандемията, според заповед на председателя на съда, не се били допускали журналисти в съдебните зали, както и в самата сграда.

Такава забрана в заповедта на председателя на съда обаче не съществува. Заповедта предвижда само предварителна заявка от журналисти до съдебния състав. И точно това направих седмица преди откритото заседание.

Съдебната охрана на Административен съд София-град не ме допусна дори в съдебната сграда. Бях спряна с екипа си още на тротоара. Въпреки акредитацията ми на разследващ журналист в EURACTIV. Eкипът ни дори не беше допуснат във фоайето на сградата на съда, koйтo  трябва да бди над законността на актовете на администрацията и в защита на правата на гражданите.

Съдът се скри зад завесата на пандемията, недопускайки един журналист в открито съдебно заседание. Така Административен съд София-град се присъедини към институциите, които крият истината по случая  “Бебе в беда” и съсипват човешки съдби. Съдът се заключи за журналисти по този казус, за да не научи обществото истината.

Аз обжалвам пред Върховния административен съд заключения за журналисти Административен съд София-град.  Искам да се дръпне завесата. И да излезе истината.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари