Как Русенският театър приключва годината?

2
Коментар на директора на културната институция - Боян Иванов
Коментар на директора на културната институция - Боян Иванов Снимка: Facebook

Какво е репертоарното и финансово състояние на културната институция?

Годината беше много успешна за Драматичен театър "Сава Огнянов" в Русе. Това каза директорът на културната институция Боян Иванов, цитиран от БТА.

През годината трупата на Русенския театър е участвала в три големи международни фестивала, като от единия има четири награди.

"Става дума за спектакъла "Изчезващи", който спечели четири награди и три номинации на състоялия се в края на ноември международен младежки театрален фестивал в Шарм ел-Шейх, Египет", обясни Иванов.

Актьорът Венцислав Петков бе отличен със специалната награда на журито, а Ивана Керанова получи приз за най-добра актриса. Думитру Акриш бе награден за най-добър режисьор, а Елизе Вилк - за най-добър драматургичен текст.

Постановката имаше още три номинации - за най-добра сценография, за най-добър актьор и за най-добро представление на фестивала.

"Имаме и спектакли, за които се надяваме, че ще бъдат номинирани за театралните награди "Икар". Но това тепърва предстои през идната година и ще видим", каза Иванов.

Той обясни, че през тази година Русенският театър е поставил няколко премиери, които репертоарно са били в различни посоки.

"Смятам догодина да продължим в този дух. Категорично приключваме 2023 г. успешно - както репертоарно, така и финансово", каза още директорът на Русенския театър.

Нова година - нови пиеси

Драматичен театър "Сава Огнянов" в Русе ще постави началото на новата година с класически и съвременни пиеси.

Първият спектакъл през 2024 г. ще бъде "Странна случка с куче през нощта" - по романа на Марк Хадън, който ще бъде представен на 12 януари.

Вечната тема за любовта и парите е разказана в класиката на Йордан Йовков "Боряна", която ще се играе на 15 януари. Режисьор на пиесата е Бойко Богданов.

Културният институт в Русе ще представи също "Крали Марко - последната балканска легенда" от Владимир Левчев, на 19 януари. Режисьор на спектакъла е Анастасия Събева.

Първата премиера за новата година на Русенския театър ще бъде на 29 януари - "Куцльото от забутания остров". Преводът, сценичната редакция и режисурата са на проф. Пламен Марков. На русенските актьори ще партнират гостуващите артисти Мая Новоселска и Цанка Цанева.

"Подготвили сме и друга изненада. Това е "Натюрморт със затлъстял племенник" от един много интересен румънски автор - Йон Сапдару. Това е комедия, която се занимава и с много човешки въпроси, но в същото време е много забавна", обясни Иванов.

Гостуващи актьори ще бъдат Любо Нейков и Роберт Янакиев.

"Зрителите ще бъдат изненадани, като видят някои от нашите актьори в абсолютно неочаквано амплоа, както и самия Роберт Янакиев", обясни Иванов.

През новата година представления ще имат и двама млади режисьори - Ева Данаилова, която спечели през тази година националния конкурс за млад театрален режисьор "Слави Шкаров", организиран от Русенския театър, както и Ростислав Георгиев - лауреат на същия конкурс през 2022 година.

Боян Иванов съобщи, че през месец май ще бъде поставено началото на репетициите за ново представление.

"С него ще открием новия сезон през есента. Този проект го обсъждаме с Теди Москов, като по всяка вероятност ще е българско заглавие. Причината е, че искам да спазя традицията да откриваме сезона наесен с българско заглавие", каза още Иванов.

Финансовото състояние на Русенския театър е добро

Той коментира, че финансовото състояние на театъра е добро. "Разбира се, че очаквах да се увеличи единният разходен стандарт, което излезе и като министерско постановление - за обикновения читател означава да дойдат повече пари за театъра. Това не успя да се случи през тази година, но се надявам догодина с новия бюджет да се коригира", каза Иванов.

По думите му проблемите на Русенския театър са като тези на всички държавни театри в страната.

"За мен големият проблем е в комуникацията между Министерството на финансите и Министерството на културата и докато този проблем не се реши, няма да е ясно имаме ли пари, с които да работим, или всеки месец ще трябва да се молим за тях. По този начин няма да се промени нищо в положителна посока. Надявам се този проблем, който в някаква степен е и извън нас, да бъде решен, за да можем да си вършим нашата работа и да правим продукции, в които да не се налагат постоянни компромиси", заяви директорът на Русенския театър Боян Иванов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 7
    1
    Чичо
    Г н Иванов нашият театър е най облагодетелстван спрямо всички театри по отношение разходи за ток,вода ,парно,текущи ремонти по сградата -не плаща и лев всичко се поема от общината, плюс годишната субсидия ,която им дава общината.Така ,че да не се оплаквате.Това е добре,че общината поема тези разходи.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари