Как по света изоставят новородени бебета?

0
В Германия, Швейцария, Чехия и Русия майки в затруднено положение анонимно оставят пеленачетата си в "кутия за бебета"
В Германия, Швейцария, Чехия и Русия майки в затруднено положение анонимно оставят пеленачетата си в "кутия за бебета" Видео: BULGARIA ON AIR

Могат ли да се избегнат ситуациите с изоставени по градинки или в кошници деца?

В различни страни по света от години съществуват т.нар. "кутии за бебета", където родители, които нямат възможност да се грижат за бебетата си могат да ги оставят на грижите на някой друг, съобщава BULGARIA ON AIR.

Те представляват кутия с врата, вградена в стената. Когато сензорите отчетат, че вътре има бебе, задействат отоплителна подложка и система за циркулация на въздуха. Майката разполага с няколко минути, за да се отдалечи незабелязано. След това системата подава сигнал в заведението, което ще се погрижи за бебето. В Германия такива кутии съществуват вече 15 години.

Този жест не е наказуем и майката нито губи правата над собственото си дете, нито се отказва от тях. Периодът, в който тя може да промени мнението и да си върне детето е 2 месеца. Ако не го направи то се обявява за осиновяване.

Кутиите за бебета обикновено се инсталират в болници, асоциации или църкви. В Швейцария практиката съществува от 2001 година, в Чехия – от 2005. Кутиите в Русия са вече 60, макар в някои региони те да са забранени.

Източник: BULGARIA ON AIR
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари