Как охраняват паметника на връх Шипка през зимата?

1
Дори в преспи и при ураганен вятър, всеки ден наряд от полицаи се качва към върха
Дори в преспи и при ураганен вятър, всеки ден наряд от полицаи се качва към върха

Дори в преспи и при ураганен вятър, всеки ден наряд от полицаи се качва към върха

Зимата на връх Шипка е известна с лошото време и минусовите температури. Въпреки снега и вятъра, всеки ден наряд от полицаи се качва към върха.

„При лоши атмосферни условия е ад. Просто качването е много тежко”, каза старши полицай Светлозар Бориславов.

От асфалтовия път на прохода до върха разстоянието е малко над километър. В снежните виелици полицаите го вземат средно за час. „Използваме снегоходки, щеки, очила”, обясни Бориславов, цитиран от NOVA.

Върхът се счита и за дом на ураганните ветрове. „На моменти, ако не се стегнеш, може да те събори”, каза старши полицай Светлозар Бориславов.

Снежните преспи към върха надхвърлят човешки ръст. „Потъваш. Трябва да си уравновесиш дишането и да си направиш една тактика, за да може да преминеш”, коментира старши полицай Станимир Иванов.

Полицаите охраняват паметника независимо тежките условия 365 дни в годината. А за зимата мечтата им е да имат моторна шейна, с която да се качват към върха.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари