Как НОИ ще изчислява новите пенсии?

0
Организация на работа на института ще бъде заложена в поправките в Кодекса за социално осигуряване
Организация на работа на института ще бъде заложена в поправките в Кодекса за социално осигуряване Снимка: Dunavmost

Националният осигурителен институт ще изчислява новите пенсии по старата и по новата формула, само ако в заявлението си съответният човек е избрал изчисляване по старите правила и е приложил нужните документи за доказване на доходите отпреди 1997-ма година.

Ако обаче човекът е посочил, че желае изчисляване по новата формула, размерът на пенсията му ще бъде определен директно по новите правила. Тази организация на работа ще бъде заложена в поправките в Кодекса за социално осигуряване, свързани с правото на новите пенсионери да избират по коя методика да се пенсионират до края на 2022-ра година, информира Дарик.

Законопроектът беше одобрен на първо четене от социалната комисия в парламента, а допълнителната промяна ще бъде внесена между първото и второто четене в пленарна зала. За улеснение на хората, на сайта на НОИ ще бъдат достъпни калкулатори за изчисляване на пенсията по старите и по новите правила. Управителят на института Ивайло Иванов обясни, че вече се създава нужната организация за прилагане на двата варианта за изчисляване на пенсиите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари