Как ни лъжат с етикетите за енергийна ефективност на бялата техника

0
Повече от половината енергийни етикети върху бялата и черна техника не показват вярно консумацията на то
Повече от половината енергийни етикети върху бялата и черна техника не показват вярно консумацията на то

Повече от половината енергийни етикети върху бялата и черна техника не показват вярно консумацията на ток и товарят сметките на потребителите. Това установи проучване, извършено в Белгия, пише ТРИБАЛИ.

Европейските разпоредби наложиха на производителите да поставят задължително етикети за потребяваната енергия, разделяйки ги в различни класове. Най-икономичните са по-скъпи, защото предполагат, че в тях е вложена по-съвършена технология, която позволява намаляване на енергийното потребление.

Изследване, направено от белгийското министерство на икономиката показа обаче, че 60% от етикетите за енергийна ефективност на битовата техника са подвеждащи. Най-честата грешка е, че производителите са поставили телевизори, печки, хладилници и др. в енергиен клас с една степен по-висок от действителния.

Така потребителите се оказват натоварени с по-висока сметка за ток, отколкото са очаквали. Проблемът става още по-чувствителен, след като от септември ДДС върху електроенергия беше увеличен 3 пъти и вече е 26%.

От икономическия инспекторат коментираха, че всяка нова стока би трябвало да се проверява за съответствие на показателите, афиширани от производителя.

Това обаче не се прави, тъй като службата няма достатъчно персонал и време да анализира всички продукти, излизащи на пазара.
Разкритията предизвикаха сериозна обществена дискусия в Белгия. Появиха се предложения контролът да се повери на независими експерти, вместо да се доверява на производителите.

Властите обаче казаха, че европейските разпоредби позволяват само да се затегне контролът върху тестовете и изразиха надежда, че по-стриктни изпитания ще бъдат въведени на ниво ЕС.

Източник: ТРИБАЛИ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари