Как климатикът причинява главоболие?

1
Има няколко механизма, които могат да обяснят тази връзка
Има няколко механизма, които могат да обяснят тази връзка

Има няколко механизма, които могат да обяснят тази връзка

В почти всеки дом има климатик. Но редовното използване на климатичната система е опасно за човешкото здраве. Проучванията показват, че климатиците могат да причинят или да влошат главоболието. Има няколко механизма, които могат да обяснят тази връзка. Това споделя кандидатът на медицинските науки, експерт от Медицинския факултет на Университета Синергия Евгений Машковски, цитиран от Актуално.

Как климатикът провокира главоболие?

Специалистът идентифицира три проблема, които са провокирани от дългия престой в климатизирано помещение. Те включват:

  • Дехидратация - ллиматиците могат да намалят влажността в помещенията, което води до дехидратация. Дехидратацията е една от причините за мигрена.
  • Сухота на лигавиците - климатичните системи причиняват сухота на лигавиците, включително на носната лигавица. Това може да доведе до раздразнение и главоболие.
  • Спазми - директната струя студен въздух от уреда може да предизвика вазоконстрикция и спазми в главата, което може да доведе до мигренозни пристъпи.

“ Съвременните климатици обикновено не влияят на нивото на кислород в помещението. Ако обаче прозорците са плътно затворени, няма изкуствена вентилация и в стаята има голям брой хора, тогава нивото на кислорода може да намалее. Това може да доведе до чувство на умора, главоболие и намалена концентрация “, отбелязва Машковски.

Според лекаря е необходимо редовно да се проветряват помещенията, в които въздухът преминава през климатична система. Това помага за премахване на замърсители като прах, алергени, химикали и други вредни частици, които могат да бъдат открити на закрито. Вентилацията помага за замяна на използвания вътрешен въздух с пресен, богат на кислород въздух, както и поддържа оптимална вътрешна влажност, предотвратявайки изсъхването на лигавиците и свързаните с това проблеми.

Честотата на проветряване зависи от много фактори, като времето, наличието на замърсяване, броя на хората в помещението и др. Общата препоръка обаче е следната: препоръчително е помещението да се проветрява веднъж на всеки 2-3 часа, като се отварят прозорците за 15-20 минути за обмен на въздух“, посъветва кандидатът на медицинските науки.

Редовната употреба на климатична система може да доведе до сух въздух и загуба на влага, което с течение на времето води до появата на суха и набръчкана кожа. Постоянната сухота на кожата допълнително засяга слоевете на епидермиса, причинявайки лющене и сърбеж.

Честото излагане на хладен въздух може да наруши толерантността към горещо време. Възможна е появата на тежка температурна толерантност при преместване от климатизирана стая на гореща улица. Това може да провокира тежки заболявания на сърдечно-съдовата система, пояснява още експертът.

Статията е единствено с информативна цел и не замества консултацията със специалист!

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Ако след петдесет не си харесвате живота, то сипете си още петдесет!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари