Как индустрията за LED крушки си гарантира, че ще продължим да купуваме

3
Има ли "планирано остаряване" на LED крушките от страна на производителите?
Има ли "планирано остаряване" на LED крушките от страна на производителите?

Има ли "планирано остаряване" на LED крушките от страна на производителите?

LED крушките далеч не достигат обещаната продължителност на живота си от 20 години. Има основания да се подозира, че тази индустрия може би се е върнала към дните на печално известния картелФьобус“, който гарантира, че животът на старите крушки с нажежаема жичка е бил намален от 2500 часа на 1200 часа.

Целият проблем в това е, че производителите на LED крушки бяха дали обещание, че техният продукт ще издържи между 30 000 и 50 000 часа. Ако една LED крушка се държи включена четири часа на ден, всеки ден, тогава 30 000 часа живот се равняват приблизително на повече от 20 години. Това може да е изненада за мнозина, тъй като сме свикнали да сменяме LED крушките си през една-две години. След около една година LED крушката започва да мига и това ни принуждава да сменим крушката с друга скъпа LED крушка, информира KALDATA.

Цялата предпоставка за преминаване от евтини крушки с нажежаема жичка към изключително скъпи LED крушки се основаваше на изчисленията за икономия на електроенергия през целия живот на LED крушката, което би направило цената на LED крушката през целия живот по-ниска от тази на крушката с нажежаема жичка. Но ако обещанието за 20-годишен живот на тази крушка не се сбъдва, то тогава дали самата икономика на тази LED крушка се сбъдва? Защо хората трябва да използват такива LED крушки, а не конвенционални крушки с нажежаема жичка или флуоресцентни крушки?

По-големият въпрос е дали индустрията за LED крушки наистина иска да има крушки, които да са буквално вечни, което ще бъде смъртоносен удар за индустрията? Ако не ни се налага да сменяме крушките си, няма да ни се налага да купуваме нови LED крушки, което означава, индустрията ще се свие драстично. Теория на конспирацията ли е, че производителите на крушки умишлено намаляват продължителността на живота на своите продукти, или има някакво основание за такава възможност?

Стряскащият факт е, че в миналото осветителната индустрия действително е имала уговорка да намали живота на крушките с нажежаема жичка и всеки участник в индустрията, който не е следвал диктата на този картел, е бил наказван. Този картел е наричан „Картелът Фьобус“, въз основа на името на създадената от тях организация – „Индустриална компания за развитие на осветлението Фьобус“. Тя е регистрирана в Швейцария. Картелът включвал известни производители от САЩ, Европа и Япония, които работят и до днес.

И така, какво е правил картелът Фьобус?

Странните действия на картела са открити от историка Маркус Краевски. Освен че контролира производството и разпределя различните географски райони между играчите, за да ограничи конкуренцията, осветителната индустрия осъзнава, че с напредването на технологиите крушките издържат няколко хиляди часа. Всъщност някои крушки от онази епоха все още функционират. Затова картелът започва да влага ресурси, за да работи за съкращаване на живота на крушките и ограничаването на живота им до 1000 часа, за да принуди хората да продължат да купуват крушките – неетична практика, която сега се нарича „планирано остаряване“.

Успоредно с това те въвели система за одит, която принуждавала производителите да спазват целта за 1000 часа живот на крушките. Налагани са строги санкции на производителите, чиито крушки издържали повече от предвидените часове. Това гарантирало, че индустрията ще има пазар, година след година, тъй като потребителите продължавали да купуват нови крушки, след като старите им крушки преставали да работят след около 1000 часа.

Системата на картела работела блестящо. В рамките на едно десетилетие след създаването на картела продължителността на живота на една крушка се понижила от средно 2500 часа до по-малко от 1200 часа и въпреки че картелът спира да функционира през 1940 година, въздействието му остава и до днес. Когато днес си купите от пазара крушка с нажежаема жичка, нейният живот ще бъде приблизително около 1200 часа, което е наполовина по-малко от този през 30-те години на миналия век. Това довежда и до създаването на стратегията на планираното остаряване, която се настанява в нашите лаптопи, смартфони и множество други интелигентни устройства, при която в машините ни се вкарват раздути изделия под маската на „актуализиран софтуер“. И в момента, в който бъде пуснат нов модел, някои от по-старите модели стават бавни, а животът на батерията изведнъж намалява.

Това ни връща към въпроса за LED крушките и техния реален живот, който е по-близо до 2000 часа (приблизително 2 години), а не до обещаните 30 000 до 50 000 часа.

При обсъждане на въпроса с производителите на LED крушки се стигна до уточнението, че в опаковката на LED крушката има LED осветление с драйвер. LED осветлението има обещаната продължителност на живота от 30 000 до 50 000 часа, но драйверът не е такъв. Това изглежда е техническа подробност, която може да бъде решена. Ако повредата е в драйвера, тогава само драйверът трябва да се продава отделно за подмяна и трябва да е възможно да се сменят драйверите в крушката. Това би спестило не само разходи, но и средства за опазване на околната среда.

Когато индустрията даде обещание за продължителността на живота на една крушка, това обещание трябва да бъде спазено. Каквито и да са техническите проблеми, те трябва да бъдат решени. В противен случай това поражда подозрения за възкръсването на нов картелФьобус“.

Подобна стратегия за планирано остаряване не е полезна нито за потребителите, нито за планетата.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари