Как да си приготвите домашен сироп от моркови с мед против кашлица

8
Рецепта и за сироп от мед и риган
Рецепта и за сироп от мед и риган

Рецепта и за сироп от мед и риган

Този домашен сироп от моркови с мед е едно от онези лекарства, използвани от нашите баби, които изпълват сърцата ни с нежност и ни карат да се върнем в детството.

Ето какво споделя д-р Мануел Рейш, цитиран от Actualno.

Винаги, когато имахме кашлица, нашите майки и баби веднага приготвяха сироп от моркови с мед, който пиехме с голямо удоволствие, тъй като е много вкусен. Но въпреки че предлагат наистина отделни предимства, домашно приготвените сиропи не бива да заместват употребата на лекарства. Тези естествени лекове трябва да се използват само като допълнителни съставни елементи към лечението, предписано от лекаря.

Сироп от моркови и мед

Съставки: 1 настърган морков, 1/2 лимон, 2 с. л. захар, 1 ч. л. мед.

Нарязвате моркова на много тънки резенчета и го слагате в дълбока чиния. Поръсвате го със захарта. Добавяте сока от половината лимон и меда върху нарязания морков. Оставяте съда със сместа от моркова, лимоновия сок, захарта и меда за една нощ. На сутринта сиропът ще е готов. Препоръчително е да приемате 2 супени лъжици на ден. Обаче този сироп трябва да се пие с повишено внимание, защото в него има голямо количество захар. Ползи: подсилва имунната система, тъй като е богат на антиоксиданти и витамин С. Отстранява храчките от гърлото, защото оказва отхрачващо въздействие. Облекчава кашлицата, като прочиства гърлото. Бори се с грипа, настинката и елиминира храчките както от гърлото, така и от носа и белите дробове.

Сиропи за суха кашлица

Има и такива сиропи, като този от морков с мед и риган, които помагат за облекчаване на сухата кашлица, понеже хидратират гърлото и имат успокояващи свойства, като естествено намаляват кашличния рефлекс.

Сухата кашлица може да е причинена от респираторна алергия, цигари, астма или индустриално замърсен въздух. Ето един сироп, който помага за облекчаване на суха кашлица, защото овлажнява гърлото и намалява дразнението му.

Сироп от морков и мед за суха кашлица

Съставки: 1 среден морков, 1 с. л. кафява захар; 1 с. л. мед; сокът от половин лимон.

Измивате добре и нарязвате моркова на много тънки резенчета. Поставяте го в стъклен буркан с капак. Добавяте лимоновия сок, меда и захарта, като разбърквате добре с лъжица. Затваряте буркана и оставяте сместа 12 часа на стайна температура. От този сироп се приема два пъти дневно по 1 с. л.

Внимавайте: сиропът не е подходящ за деца под 2 години и за хора с алергии към мед. Не се препоръчва за хора с лоша поносимост към фруктоза или синдром на раздразнени черва. Също така, да се ползва предпазливо и умерено от страдащи от диабет!

Освен с моркови, медът може да се комбинира с други растения и билки. Например, риганът притежава свойства, които помагат за облекчаване на сухата кашлица.

Сироп от мед и риган

Съставки: 1 с. л. мед; 1 ч. л. риган.

Смесвате съставките в стъклен съд и ги загрявате за 10 секунди в микровълнова фурна. Изчаквате да изстине и приемате 2-3 пъти на ден.

Този сироп не се препоръчва на хора с алергии към мед или риган, нито за бременни и/или кърмещи жени. Също така е неподходящ за деца под 2 години, хора с лоша усвояемост на фруктозата, синдром на раздразнени черва, както и за диабетици.

*Внимание! Статията има само информативен характер. Избягвайте самолечението и винаги търсете компетентен лекар!

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари