Учени: Медът е по-ефективен от антибиотиците при кашлица и гърлобол

0
Доказано е, че медът средно намалява честотата на кашлицата с 36% по-добре от конвенционалните лекарства
Доказано е, че медът средно намалява честотата на кашлицата с 36% по-добре от конвенционалните лекарства

Доказано е, че медът средно намалява честотата на кашлицата с 36% по-добре от конвенционалните лекарства

Учени от Оксфордския университет проведоха проучване и стигнаха до извода, че лекарите трябва да предписват мед на пациенти, а не антибиотици, за лечение на кашлица и болки в гърлото, пише Е - Здраве и култура.

Изследователите сравняват ефектите на антихистамини, обезболяващи и мед върху лечението на тези симптоми. Медът като цяло е бил по-ефективен при облекчаване на кашлица и болки в гърлото. Също така, за разлика от други лекарства, той не е имал вредни странични ефекти. Доказано е, че медът средно намалява честотата на кашлицата с 36% по-добре от конвенционалните лекарства и намалява тежестта на ѝ с 44%.

Установено е също, че медът съкращава времето, необходимо за възстановяване от инфекции на горните дихателни пътища с няколко дни.

Авторите на изследването също заявиха, че използването на мед за лечение на инфекции може да намали свръх употребата на антибиотици, които развиват антимикробна резистентност.

"Медът превъзхождаше конвенционалните лекарства за облекчаване на симптомите на заболявания, причинени от инфекции на горните дихателни пътища. Той представлява широко достъпна и евтина алтернатива на антибиотиците. Нашето откритие, че медът може да бъде ефективен, е важно. Медът е интелигентна алтернатива", цитира учените "Дейли мейл".

Изследователите обаче припомнят, че медът не трябва да се консумира от хора с алергии. Медът също не трябва да се дава на деца под една година поради риск от заразяване с бактерии, които могат да произвеждат токсини в червата на бебето, което може да доведе до потенциално опасен детски ботулизъм.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари