Как да си приготвим домашен сапун, който пере безупречно?

1
Самият процес на приготвяне обаче изисква предпазливост, за да не нараним ръцете или очите си
Самият процес на приготвяне обаче изисква предпазливост, за да не нараним ръцете или очите си

Домашно приготвен сапун, приготвен по различни рецепти с различни добавки.

Сапунената основа се предлага в два цвята - безцветен и бял. Безцветното съдържа глицерин, бялото се състои от масла: кокосово или палмово.

Можете да закупите сапунена основа в търговските обекти за занаяти. Самият процес на приготвяне на сапун у дома със собствените си ръце по рецепта изисква известно умение и предпазливост, пише Актуално.

Агресивната основа, която е включена в състава, може да нарани ръцете и очите на човек. В крайния продукт се комбинират следните компоненти:

Растителни и животински мазнини;

Сода (каустик);

Пълнители.

Ето рецепта за домашен сапун от начало до край

Списъкът съдържа всичко необходимо за приготвянето на сапун у дома: Кокосово или палмово масло – 0,5 кг;

Зехтин - 0,5 кг;

Сода каустик - 0,158 кг;

Дестилирана вода - 0,5 л;

Етерично масло (всякакво) - 2 ч.л.

За да работите с компонентите, подгответе следния инвентар: Емайлиран трилитров контейнер;

Друг емайлиран съд за 1 - 2 литра;

Стъклен половин литров буркан;

блендер (миксер);

Силиконова (дървена) шпатула за разбъркване;

Кухненски термометър;

Везни с възможност за показване с точност до 2 грама;

Форми.

Могат да бъдат изработени от дърво или силикон.

Както вече споменахме, процесът на приготвяне на сапун у дома по рецепти за начинаещи не е напълно безопасен. Затова е по-добре никой да не ви притеснява да се концентрирате. Спазвайте предпазните мерки при работа с горещи или химикали. Сложете престилка, латексови ръкавици, покрийте масата с мушама. Отворете прозореца в стаята, където ще работите. Изберете място в дома си с кран за течаща вода. За работа се запасете с два часа свободно време.

Поставете сапунената основа в 3-литрова тенджера и загрейте на слаб огън, докато се разтопи без бучки. Температурата на топене не трябва да надвишава 90˚С.

Оставете масата настрана и охладете до 60˚С;

Пригответе едновременно алкален разтвор. Вземете сода каустик точно в посоченото количество. Налейте вода (дестилирана) в буркан и постепенно добавете сода бикарбонат.

Процедурата е точно такава - вода и сода във водата, а не обратното. Разбъркайте разтвора, докато содата се разтвори. Основното нещо е да вземете строго определено количество сода. Във всеки случай ще успеете в сапуна, но вместо полезен козметичен продукт ще получите агресивно вещество.

А повече от необходимото количество мазнини ще направи сапуна нетраен. Внимателно изсипете алкалите в разтворената основа. Докато смесвате сместа, разбъркайте я със силиконова лъжица. Ще видите, че разтворът побелява в тенджерата. Сега го разбийте с миксер до консистенцията на гъста заквасена сметана. В този момент добавяте етеричното масло или крем по ваш избор.

Но за първия експеримент все пак използвайте масло. Пригответе формичките и изсипете течния сапун в тях. Увийте ги в кърпа и поставете на топло място. За предпочитане на перваза на прозореца под слънцето за един ден. Извадете сапуна внимателно от формата и го нарежете на удобни за вас парчета.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари