Как да разпознаем фалшив мед?

0
Както във всички измами, българите са начело при фалшифицирането и на пчелните продукти
Както във всички измами, българите са начело при фалшифицирането и на пчелните продукти

Добавят му вода, захар, отвара от дъбови кори, пише 168 часа.

Медът е сладко, гъсто, сиропообразно вещество, създавано от медоносните пчели Apis melifera от нектара на живи растения и други сладки сокове, обогатени с пчелни секрети и запечатани като запасна храна.

Пчелният мед е продукт на сложна симбиоза между растенията, опрашвани при събирането на нектара, пчелите и човека. От пещерния му период чак до XIX в. за него медът е единствен източник на рафинирана захар. Но от древността до днес той е обект на фалшифициране. Така се противопоставя божественият образ на пчеларя на сатанинската природа на измамника.

Както във всички измами, българите са начело при фалшифицирането и на пчелните продукти.

I измама: мед с над 22% вода и 5% захароза (цвеклова захар). Такъв мед може да вкисне и има лошата миризма на пръст и на цвекло. Разпознава се при лабораторен анализ. Продавачът е задължен да покаже резултата от него.

II измама: в меда е добавена глюкоза, захар, меласа или нутрасуит. Той няма лечебни свойства. Открива се по вкуса и проба с химически молив за водата.

III измама: съдържа замърсители на околната среда – пестициди, тежки метали, радионуклиди, ауспухни газове и др. Такъв мед е опасен. Открива се по лабораторен начин. След взрива в Чернобил всички проби мед бяха отрицателни за радиация и консумацията на мед бе разрешена. Обяснението е, че пчелите са 1000 пъти по-уязвими на радиация и умират, преди да са донесли нектара в кошера.

Източник: 168 часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари