Как да разберем дали километражът е превъртян

1
Вижте на какво трябва да се обръща внимание при покупка на кола на старо
Вижте на какво трябва да се обръща внимание при покупка на кола на старо

Корекции на километража при автомобил втора употреба е явление, което е доста често срещано по нашите географски ширини.

В зависимост от това дали циферблатът е аналогов или пък става дума за електронен дисплей, начините са много. Някои са лесно разпознаваеми, но други могат да се хванат само от професионалист, при това с доста сериозна техника, пише Факти.бг.

И тук стигаме до въпроса: Можем ли да се доверим на продавача? Колкото и да сте доверчиви, не зле да проверите някои неща. На какво трябва да се обръща внимание при покупка на кола на старо ще ви разкажем сега.

Най-общо казано приблизителните реални километри могат да се разберат по степента на износване на някои основни детайли по колата.

Спирачни дискове

Първоначално обърнете внимание на спирачните дискове. В зависимост от модела те се използват безпроблемно в интервала 50 000 - 100 000 км. Ако изглеждат като нови, а продавачът ви уверява, че са оригинални и колата е на 100 000 км, например, то това трябва да събуди у вас подозрение. Ако дисковете са силно износени, то трябва да сте сигурни, че колата е на над 100 000 км.

Ветроупорно стъкло

Друг признак за установяване на пробега е ветроупорното стъкло. Принципно то е скъпа част, която продавачите не сменят. Ако стъклото е с множество драскотини, то знайте, че колата е на немалко километри.

Салон

Загледайте се и в салона. Изтъркани подлакътници и бутони на волана отчетливо говорят за солидна експлоатация. Прегледайте и педалите и вижте дали гумените подложки са много износени или пък изглеждат като нови. И в двата случая имайте едно на ум.

Врати и панти

Проверете вратите на автомобила, особено шофьорската. Ако е много увиснала или пък пантите са надрани от гаечни ключове, то това е сигурен признак, че колата е изминала много километри.

Компютърна диагностика

Изминатите километри на много от автомобилите не се записват само на километража. Има и други модули, които правят това. Елементарна компютърна диагностика може да хване превъртян километраж, но има специалисти, които променят показанията и на тези модули.

Майсторът

И накрая, за да определите километрите на един автомобил с визуалната си преценка е нужен доста богат опит. Ако нямате такъв, то обърнете се към някой специалист, на който имате доверие. Той лесно ще забележи тези и още куп други признаци, показващи, че колата не е на реалните си километри.

Източник: Факти.бг
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари