Как да разберем, че спирачните дискове са за смяна?

0
Как се сменят спирачни дискове
Как се сменят спирачни дискове

Смяната на спирачните дискове се извършва не според посочения от производителя на превозното средство срок, а след тяхното износване.

Какви са симптомите за необходимост от смяна и от какви фактори зависят? Могат ли да се струговат при надраскване и добра практика ли е това?

Как се сменят спирачни дискове

Спирачната система изпълнява най-отговорната задача и тя е да осигури възможността за спиране на превозното средство след натискане на педала на спирачката. За целта е необходима изправността както на автомобилните дискове, така и на накладките. И двете са консуматив, който се подменя през определено време. Кога се случва това? 

В техническата документация може да е дадено приблизително време за смяна, но то не е точно. Има влияещи променливи фактори, като характеристиките на пътя, околната температура и т.н.

Когато става дума за предни или задни дискове е важно да се уточни, че тяхната смяна се извършва много по-рядко от накладките. Най-често необходимостта настъпва след изминаването на 80 или повече хил. километра. Това е ориентировъчен пробег, тъй като има влияещи променливи фактори, като стила на шофиране и типа на автомобила.

спирачни дискове

Дори и да забравите за редовната проверка на състоянието, колата сама ще ви “подскаже”, че времето е настъпило:

  • лесно движение на педала нагоре и надолу;

  • при спиране колата се носи настрани;

  • спирачният път силно се увеличава;

  • появява се специфично свирене в областта на колелата;

  • нивото на спирачната течност намалява.

Има и други признаци за смяна са ръждясалите, изкривени и износени части. Първият признак настъпва, когато колата не се движи дълго време. Вторият симптом е при силно загряване след продължително държане на педала натиснат.

За смяната е необходимо повдигане на колата на крик и свалянето на всяко от колелата за откриване на достъп. Свалят се предпазителите, които са закрепени с болтове от задната страна. Отстранете останалите крепежни елементи и извадете диска – понякога свалянето е доста трудно и се налага причукване с чук. Поставянето на новите части се извършва в обратния на разглобяването ред, но се препоръчва тяхното третиране със специална течност против мръсотия, влага и прах.

Добра практика ли е да се водят на стругар спирачните дискове

По време на своята работа спирачните дискове са подложени на голямо натоварване, поради което подлежат на износване след време на експлоатация. По повърхността им се появяват канали с ръб, които възпрепятстват ефективното спиране на превозното средство. В подобен случай частите се подменят с нови или се водят на стругар, който да отстрани релефите от повърхността и тя да стане отново гладка и ефективна. Много е важно струговането да се извърши от професионалист, тъй като подобна работа предполага точност до стотни от милиметъра.

Експертите предупреждават, че всяка част има свой експлоатационен ресурс и струговането води до нейното изтъняване. Препоръките са за еднократна манипулация на един и същи компонент. Обработването на струг е ефективно само при наличие на плитки канали, неравности и образували се грапавини. Кривите авточасти не могат да се възстановят и единственото решение е тяхната подмяна с нови. При по-агресивно шофиране се препоръчва използването на перфорирани дискове, тъй като охлаждането при тях е по-ефективно.

Единствено керамичните видове не подлежат на струговане, а директно се сменят. Те са по-качествените и устойчиви на износване решения, което ги прави и предпочитани в случаи на повишена натовареност – при спортните автомобили и агресивното шофиране.

За да си осигурите максимално дълго време безпроблемна работа на спирачките, експертите препоръчват пазаруването от специализираните онлайн магазини и избора на реномирани марки. Това ще позволи отлични цени и високо качество на изработката.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари