Как да приготвим вкусна вечеря за по-малко от 30 минути?

0
Представяме ви няколко изкушаващи рецепти
Представяме ви няколко изкушаващи рецепти

По принцип въпросът, поставен в заглавието, има прости и лесни отговори.

Чукваш 3 яйца в тигана – време за готвене: 4 минути, ако пък тиганът е предварително нагорещен – 3 минути.

Или: изваждаш купената от магазина наденица, белиш. Време за белене, пардон, за готвене – 1 минута, но ако си по-сръчен в беленето – 0.5 минута.

Да де, ама ние не говорим за хапване на бърза ръка, нито за скоростно дъвчене на каквото и да било, понеже бил започвал вечерният мач в Примейра дивизион (това за мъжете) или поредният епизод (това за жените) на сериала „До края на света!“, който май ще се излъчва дотогава, пише Actualno.

Ние говорим за вечеря! Което означава – долавяме в гладното си въображение далечните вълшебни звуци на вечерна кулинарна симфония!

Защото вечерята е нещо съвсем различно от хапването на бърза ръка и дъвченето неизвестно на какъв магазинен полуфабрикат. Вечерята е финалния акорд на симфонията, наречена „работен ден“. Ако тази симфония е била приятна, с галещи слуха ноти – значи и финалът трябва да е такъв. В случай пък, че е представлявала звуци и октави, излизащи сякаш от дъното на ада (тоест, скандали и разправии с шефа, който заплашва с уволнение) – значи, тъкмо вечерята трябва да внесе успокоителните нотки в досегашните зловещи гами.

Ето някои такива кулинарни вечерни симфонии, изпълнението на всяка от които, може и да не е за вярване, но продължава по-малко от 30 минути. Впрочем, зависи от диригента, който, според нашата аналогия, в случая по необходимост е и пианист, и кларнетист, и тупанджия... Въобще, първа цигулка. Заповядайте и партитурите с кулинарните ноти!

Бяла риба в зехтин на фурна с картофи, домати и лук

Състав:

- 3 филета от бяла риба;

- сок от 1 лимон;

- 1 среден картоф;

- лук – 1 глава;

- зехтин;

- 2 домата;

- шепа розмарин

- сол и черен пипер на вкус.

Извадете рибата сутринта от фризера и я оставете да се размразява през деня в хладилник. Вечерта изстискайте сока от лимона върху филетата в дълбок съд и ги оставете да се мариноват. Докато става това, нарежете картофа, доматите и лука на резени.

Намажете със зехтин дъното на тавичка за печене, поставете филетата, поръсете с лимоновия сок. Овкусете рибата със сол и черен пипер. Прибавете съставките на застъпващи се слоеве: започнете с резените домати, след това картофените и накрая лука. Повторете припокриванията, докато покриете цялата риба и пространството в тавата за печене. Подправете със зехтин, чер пипер и сол и завършете с шепата розмарин.

Пече се в предварително загрята фурна на 210 градуса за приблизително 20 минути или, докато картофите получат златисто-кафяв оттенък.

Гарнитура зелена салата. Но ако искате, може да придружите бялата риба с бял ориз (тъкмо ще си паснат на цвят), броколи или аспержи. И естествено – с бяло вино, за да не нарушаваме цветовата хармония!

Лимонови макарони

- 300 г макарони (за предпочитане тип „пене“ - те са къси, в краищата срязани малко на кестерме, тоест, по диагонал);

- сок от 2 средни лимона;

- половин глава лук;

- 2 намачкани скилидки чесън;

- 300 г заквасена сметана;

- сирене пармезан (може да се замени с нашенски кашкавал);

- краве масло;

- маслини (зелени);

- сол и черен пипер на вкус.

Сварете макароните в солена вода (без масло!).

За соса: задушете лука в маслото. Щом стане почти прозрачен, прибавете чесъна и пак задушете. Добавете сметаната, изстискайте единия лимон. Сметаната ще се подкисели леко, това е нормално, продължавайте да разбърквате, докато стане явно течна. Добавете пармезана. След него маслините, нарязани на половинки и четвъртинки. Поръсете сол и чер пипер. Сосът е готов.

Отцедете водата от макароните и им прибавете супена лъжица масло. Бъркайте, докато се разтопи. Някои тук изстискват и втория лимон – но това е вече въпрос на вкус, ако желаете малко по-рязка и остра нота във вашата макаронена симфония!

Изсипете соса върху макароните, разбъркайте и сервирайте.

В случай, че искате да добавите малко белтъчини, може да стане с пиле на грил или броколи (броколите не на грил, а обикновено ги задушават или варят... хм... впрочем, защо пък не и на грил, няма да останат сурови, я!).

Милански стек с шунка и сирене

Състав:

- 2 филета миньон или контрафиле;

- пшенично брашно;

- галета;

- 2 яйца;

- кашкавал;

- шунка;

- олио за пържене;

- сол и черен пипер на вкус.

Начукайте филетата с кухненски чук за месо, но все пак внимавайте да не ги разкъсате. Поръсете ги с едра (морска) сол – за разлика от обикновената сол, тази не изсмуква соковете от месото; ръснете и малко черен пипер.

Вземете три дълбоки съда - за панирането. В първия счупете и разбъркайте яйцата, във втория - пшенично брашно, колкото да покрие дъното, и в третия галета – пак толкова, колкото за дъното.

В дълбок тиган сипете 3 пръста олио. Сиреч – не жалете олиото! Сложете тигана на котлона и оставете олиото да се загрее.

Вземете първата пържола и я сложете върху дъска за рязане, поставете отгоре ѝ слой кашкавал и слой шунка. Захлупете с другата пържола, като направите „сандвич“. Панирайте го, като държите плътно, за да не излезе плънката: първо в яйцето, сетне в брашното, пак в яйцето и после в галетата.

Тук някои вземат клечка кибрит и я хвърлят в сгорещеното олио – ако клечката пламне, значи олиото е достатъчно горещо за пържене. Но не ви съветвам да експериментирате с такива фокуси, ако предварително не сте извикали пожарната да дежури пред дома ви!

Вземаме така оформения „сандвич“ и го поставяме внимателно в сгорещеното олио, изчакваме да покафенее и обръщаме. След като и двете му страни станат златисто-кафяви, го изваждаме и поставяме върху хартиена кърпа; тя ще отнеме излишната мазнина.

Поднасяме с лимон и пържени картофи.

Овации за диригента и главен изпълнител на тази вечерна кулинарна симфония!

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари