Как да помогнете на децата да се справят със загубата

0
Независимо каква е причината за тази болка, децата трябва да успеят да я преборят, а родителите и близките им са хората, които ще им помогнат да се справят с проблема
Независимо каква е причината за тази болка, децата трябва да успеят да я преборят, а родителите и близките им са хората, които ще им помогнат да се справят с проблема Снимка: Shutterstock

Много важно е в момент на тежка болка да бъдете до тях и да ги подкрепяте

Всяко дете, точно както и възрастните, изпитва болка по свой начин. От съществено значение е в такъв момент да бъдете близо до малките, за да ги научите да приемат емоциите си и да разберат, че лошите неща са също част от живота, пише noviteroditeli.bg

Независимо каква е причината за тази болка, децата трябва да успеят да я преборят, а родителите и близките им са хората, които ще им помогнат да се справят с проблема.

Най-тежка и силна е болката от загубата: на родител, близък роднина, домашния любимец, приятел... Когато този човек или животинка са били част от живота, загубата им оставя силен отпечатък и може да въздейства за дълъг период от време върху психиката на малчугана.

Карл Юнг казва, че щастието има смисъл само, когато познаваме тъгата. Но това не важи за децата. Те трябва бъдат предпазени от такива сривове, от силните разочарования и страдание, от непрежалимата загуба.

Тези моменти обаче са част от живота и рано или късно могат да ни сполетят. Затова е добре да сме подготвени и да знае какво да кажем и направим.

Ето как да помогнете на детето да превъзмогне тъгата и да се справи в подобен сложен и деликатен момент.

Защо децата имат нужда от специална подкрепа

Болката поставя децата в напълно нова ситуация, в която емоциите и чувствата, които изпитват, могат да бъдат много противоречиви.

Затова е важно в такива моменти, родители и роднини да бъдат до тях и да им помагат със съвети и напътствия как да се справят и ориентират.

Преодоляването на болката е като споделено пътуване, което помага на детето да се сблъска с емоциите и да се научи да ги разбира, за да преодолее болката.

В това споделено пътуване трябва да разберете, че всяко дете реагира на болката по индивидуален начин. А от вас се иска да намерите точния път към сърцето му, който да направи болката по-лесно преодолима.

Ето и няколко конкретни предложения. Някои вероятно изглеждат твърде елементарни, но според психолозите те помагат да се установи силна връзка и съпричастност.

Бъдете честни и използвайте простички думи

Способността на детето да разбере какво се е случило, зависи и от неговата възраст.

Затова задължително съобразете думите си и го кажете достатъчно простичко и ясно, за да може то да осъзнае новата реалност.

Избягвайте евфемизми от типа „полетя в небето“, „стана звездичка“ и т.н., защото те объркват малките деца, а големите ги приемат като опит за заблуда.

Отговорете на въпросите

Детето обикновено има много въпроси, които иска и трябва да зададе. Няма значение дали са странни или твърде засукани.

Важното е да отговорите на всички честно, с обич, искреност и близост.

Положителната комуникация е от съществено значение в такива моменти.

Не се страхувайте от емоциите

Те помагат на децата да се справят с болката, защото така виждат, че и другите изпитват нещо подобно.

Имайте предвид, че всяко дете страда по свой начин. Някои търсят убежище в играта, а други в непосредствената близост до членове на семейството.

Важното е да останете близо до тях и да ги насочвате как да се справят с емоциите и реакциите си, независимо дали това е плач, гняв, тъга или страх.

Животът продължава

Това е основното, което детето трябва да осъзнае. Да, загуба има и тя е тежка, но пътят напред за него и всички останали продължава и трябва да се живее.

За да помогнете на децата да се справят с болката, е важно те да възстановят навиците си възможно най-скоро. Трябва да съхранят специални спомени за любимия човек или животно в сърцето си, но да знаят, че не бива да се предадат на страданието.

Обяснете им, че онези, които вече не са сред вас, биха искали да ги виждат щастливи, усмихнати, забавляващи се и правещи любимите си неща. И това е един от начините, за да им отдадат почит.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари