Как да подобрите финансите си с правилото 50-30-20

0
50-30-20 е известен на запад начин за управление на бюджета
50-30-20 е известен на запад начин за управление на бюджета

Чували ли сте за паричното правило 50-30-20?

Вероятно не, а всъщност може да е полезен и лесен начин да управлявате по-разумно месечните си приходи. Вижте как.

50-30-20 е известен на запад начин за управление на бюджета.

При него 50% от доходите биват предназначени за нужди, 30% за желания и 20% за спестявания и инвестиции във фондове, акции, депозити или други.

Как работи?

В началото на месеца отделяте 50% от получените средства за наложителните разходи от ежедневието. В тази графа влизат наем или ипотека, битови сметки, хранителни стоки, разходи за транспорт, плащания по дългове, разходи за здравеопазване и други.

С други думи това са разходите, които са неизбежни.

От друга страна, 30% от приходите отиват за желания. Това са всички онези харчове, които са избираеми и не са абсолютно необходими. Тук са включени храненията навън, почивките, покупката на някаква нова електроника и т.н..

Накратко - това са нещата, без които можете, но искате.

И накрая, стремете се да отделяте 20% от доходите си за спестявания и инвестиции.

Това включва добавяне на пари към спестовната ви сметка, изграждането на авариен фонд, инвестицията в акции, инвестицията във взаимни фондове и други.

В идеалния случай човек трябва да разполага със спестявания достатъчни да покрият ежедневните разходи от 3 до 6 месеца в случай на непредвидени обстоятелства.

Това универсална формула за управление на бюджета ли е? Отговорът е не. Всяко домакинство е различно и това, което работи за някои, няма да бъде удачно решение за други.

Идеята на правила като това е да възпитат здравословен навик за управление на парите по лесен за запомняне и прилагане начин.

Открийте това, което работи най-добре за вас и го използвайте, за да управлявате по-успешно финансите си.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    1
    От Тулупа
    ТОВА ДОБРЕ.АМА ПАРИ ОТ КАДЕ.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари