Как да "обезвредим" тъщата преди сватбата?

0
Ако майката на булката има тежък характер, тържеството може да се окаже истинско мъчение
Ако майката на булката има тежък характер, тържеството може да се окаже истинско мъчение

Колкото е по-мащабно планираното сватбено тържество, толкова по-трудно се организира то.

Разбира се, нервите на младоженците понякога се изпъват до скъсване. Ако и майката на булката има тежък характер, подготовката на тържеството може да се окаже истинско мъчение. Рейчъл Сасман – семеен психотерапевт – може да ни даде ценни съвети как да спасим от крах най-важния ден в живота си, пише woman.bg.

Хубаво е, когато в едно толкова сложно мероприятие като сватбата двойката може да разчита на помощта на близките си. Така поне е прието да се смята. Важна роля в случая традиционно играе майката на булката. Но ако майката и дъщерята не са в идеални отношения, понякога се стига до конфликти, сълзи и разочарования. Във всички случаи обаче може да се намери конструктивно решение.

Контролираща майка

Тя е свикнала да държи под контрол всички аспекти на живота ви – с кого дружите, с какво се занимавате, с кого и какви любовни връзки поддържате. Сватбата ви за нея не е изключение. Този тип майки имат своя представа за това каква трябва да бъде сватбата. Бъдещата тъща ще се постарае да реализира плана си, без да я е грижа за вашите желания и предпочитания.

Доктор Сасман смята, че в този случай е най-добре веднага да поставите своите граници. „Поговорете с нея от самото начало, разкажете ѝ как си представяте сватбата си и с какво точно тя би могла да ви помогне“, казва Рейчъл. „Ако ѝ поверите отговорна задача, така ще ѝ покажете, че тя е важна част от случващото се. Най-лошото, което можете да направите, е да кажете на такава майка, че от нея не се иска нищо. За нея е важно да се чувства значима, така че възложете ѝ поръчката на тортата, избора на музика, на покривките или на още нещо, отговорността за което бихте делегирали на друг“.

„Отсъстваща“ майка

Почти всяка жена си мечтае майка ѝ да ѝ помогне в подготовката за сватбата. Но „отсъстващата“ майка е твърде погълната от ежедневните си задължения или пък вълненията, свързани с предстоящата сватба, я натоварват прекалено много. За дъщерята дистанцираното отношение на майка ѝ не е нещо ново, но въпреки това булката го преживява болезнено.

„Ако майка ви не проявява интерес към това толкова важно за вас събитие, ще се почувствате отхвърлени и обидени“, казва Сасман. Но въпреки това си заслужава да я попитате дали не иска да участва по някакъв начин в подготовката за сватбата. Ако майка ви категорично покаже, че си има други приоритети – какво да се прави, вие сте в състояние да се погрижите сами за себе си. „Най-важното е да успеете да преодолеете това чувство на отхвърленост и разочарование“, продължава Сасман. „Приемете майка си такава, каквато е и не допускайте тя да съсипва живота ви“.

Твърде емоционална майка

Ако майка ви е прекалено чувствителна, всеки разговор с нея ще е като разходка по минно поле. Ето какво ви съветва Сасман: „Бъдете нащрек – не забравяйте, че тя е труден човек. При нужда прилагайте дълбоко дишане. И най-важното – твърдо отстоявайте границите си“. Ако тя започне да се държи не съвсем адекватно, например да вика или да плаче, поговорете с нея сериозно и я предупредете, че ако не може да се държи в ръце, сватбата ще трябва да мине без нейно участие. Ключовият момент е да определите границите си и да ги отстоявате.

Прекалено привързана майка

„Не мога да повярвам, че момиченцето ми се омъжва!“. Ако вече сте чували тази фраза сто пъти, макар да сте сгодени едва от седмица, възможно е майка ви да е твърде привързана към вас. Обикновено майките от този тип се чувстват неуверени, склонни са да драматизират, искат да са в течение на всички подробности и са готови да говорят за предстоящата сватба 24/7. Вие знаете, че тя ви желае само доброто, но загрижеността ѝ за вас е прекомерна.

„Покажете на майка си, че сте много трогнати от любовта и ентусиазма ѝ, но при това нека бъде пределно ясно, че в живота ви има и други задачи“, съветва ви Сасман. „Разберете се с нея да обсъждате подготовката за сватбата веднъж седмично, а не всеки ден“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари