Как да извадим безопасно кърлеж

0
При ухапване от кърлеж, когато се извади е добре да бъде той да запазен
При ухапване от кърлеж, когато се извади е добре да бъде той да запазен

При ухапване от кърлеж, когато се извади е добре да бъде той да запазен

При изваждането са нужни ръкавици, както и протекция за очите и носа. Когато кърлежа се е напил, може да се пръсне. Вади се като се хване за главата с пинцета, без да се върти, или във ветеринарните аптеки има инструменти за захващане. Това каза за "Твоят ден" по NOVA епидемиологът доц. Христиана Бацелова.

Тя посъветва родителите след посещение на тревни площи да използват репеленти под формата на спрейове и лосиони.

Според нея хеморагичната треска не е опасна инфекция. "Няма място за паника или притеснение. За да се предпазят, хората могат да внимават когато посещават гористи райони, тъй като се разпространява от мишевидни гризачи на над 1000 метра надморска височина. Важно е храната на излети, къмпинги и палатки, да бъде опаковани в кутия, за да не бъде достигната от гризачите. Важно е да не се пие вода от потоци и рекички, защото гризачите уринират нагоре по течението. Препоръчва се да се пие бутилирана вода. Ако опаковката нагризана или скъсана, да не се консумира. Промяната в уринирането, висока температура, болки в корема и гърба, са сред симптомите", разясни Бацелова.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Мъж, който си прави сам мусака и пълнени чушки, на практика е недостъпен!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари