Как да гласуваме с машини - стъпка по стъпка

1
Ако с машината се установи проблем, има техници, които трябва да окажат съдействие.Изискването на българския Изборен кодекс е тези машини да не бъдат свързани с интернет
Ако с машината се установи проблем, има техници, които трябва да окажат съдействие.Изискването на българския Изборен кодекс е тези машини да не бъдат свързани с интернет Видео: БНТ

Председателят на обществения съвет към ЦИК Росица Матева обясни в "Денят започва" стъпка по стъпка как избирател може да гласува машинно

В началото председателят на Секционната избирателна комисия трябва да включи машината. В изборния ден тези машини ще имат поставени пана за поверителност и от двете страни, за да може да се запази тайната на вота на избирателя. Машината трябва да е ориентирана с екран към избирателя.

Три карти ще има Секционната избирателна комисия, с които ще гласуват избирателите, те ще бъдат брандирани с надпис: Избирател. И две карти за СИК за стартиране на изборния ден и за приключване на изборния ден.

След включване на машината посредством парола, която всяка СИК ще има, ще се разпечата началният протокол, който установява, че в машината няма записани данни, така нареченият нулев протокол.

 • Когато отива в Секционната избирателна комисия, човекът трябва да заяви, че иска да гласува с машина. Тогава ще му се даде карта, тя се поставя в долния отвор. На екрана ще се визуализира бюлетината.

На машината бюлетината поради нейната дължина е на три екрана и с бутона Следващ може да се прелиства следващата страница.

 • Когато гласувате за партия или коалиция, може да гласувате и с преференция. След като натиснете съответното поле, се активират бутоните в кръгчетата с преференциите. Хубаво е избирателят преди да влезе в изборното помещение да види кой номер в кандидатската листа е кандидатът, който иска да подкрепи - защото ще има само номер, без имена.
 • След като се избере кандидат, трябва да се натисне бутонът Преглед - тук се визуализира изборът на избирателя. Там вече излиза и името на кандидата.
 • Ако сме сгрешили, има бутон Промени избора, с който се връщаме обратно в бюлетината.

 • След това се натиска бутонът Гласуване. В момента, в който избирателят го натисне, неговият глас е записан и повече връщане назад няма.
 • Машината записва вота, но има и звуков сигнал за приключване на гласуването, което е ориентир за хората в помещението и за СИК, че е гласувано вече с машина.

 • Взема се разписката. Хубаво е избирателят да провери информацията на разписката, след което да я сгъне навътре, да вземе картата от машината, и след това да пусне разписката в непрозрачна кутия за разписки, която е в близост до другата кутия.
 • Подписва се в списъка и си взима личната карта.
 • Не може да се гласува с една и съща карта два пъти.

  След като изборният ден приключи, председателят на СИК натиска бутона Закриване на изборния ден и се разпечатва окончателният протокол с изборните резултати. Когато той се разпечати, резултатите от гласуването в тази Секционна избирателна комисия са установени, накрая на протокола има място за подпис на членовете на СИК-овете и с подписването му и подпечатването му, той става официален документ. Данните трябва да се запишат и в хартиен протокол.

  Ако с машината се установи проблем, има техници, които трябва да окажат съдействие.Изискването на българския Изборен кодекс е тези машини да не бъдат свързани с интернет. Общественият съвет към ЦИК наблюдава част от етапите на сертифицирането. Днес трябва да излезе Държавна агенция Електронно управление и двата института по метрология и стандартизация с окончателния доклад дали тези устройства съответстват на Изборния кодекс и на техническото задание на ЦИК, обясни Росица Матева.
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, какво си купи днес от МОЛ-а?
- Няколко чифта бикини, че старите вече омръзнаха на целия град.

Харесай Дунавмост във Фейсбук