Как да дадем спешна помощ на човек с инсулт

0
Трябва да предизвикаме кървене с помощта на игла
Трябва да предизвикаме кървене с помощта на игла

Когато човек бъде поразен от инсулт, капилярите в мозъка му постепенно започват да се изпълват с голямо количество кръв.

Запазете спокойствие и не го местете, без значение къде се намира той, пише framar.bg . Ако започнете да го движите, има опасност капилярите да започнат да се пукат. Помогне на пациента да заеме стабилно седнало положение, за да се предотврати повторно падане.

Това е един обикновен, но ефективен метод от китайската медицина. Най-добре е да го направите със стерилна медицинска игла, но в краен случай може да използвате шевна игли или карфица.

1. Задръжте върха на иглата над пламък, за да го стерилизирате, а след това леко набодете с него върха на всички десет пръста на пациента.

2. Няма специфични акупунктурни точки, в които да направите това, просто убодете върха на пръста на около 1 милиметър от нокътя.

3. Убодете така пръстите, че изтеклата капка кръв от всеки пръст да бъде с размер на малко грахово зърно.

4. Ако кръвта не започва да капе, стиснете и масажирайте прободения пръст.

5. Когато всички десет пръста започнат да кървят, изчакайте няколко минути и скоро пациентът ще дойде в съзнание.

6. Ако устата на пациента е изкривена по някакъв начин, дръпнете и масажирайте ушите му до зачервяване.

7. Боднете с върха на иглата меката част на всяко ухо два пъти, така че от двете страни да се отделят по две капки кръв. Няколко минути по-късно пациентът трябва да почувства облекчение.

Забележка: Ако пациентът веднага бъде откаран в болница с линейка, заради бързината и разклащането по време на пътуване има опасност от спукване на капилярите в мозъка. Затова предизвиканото кървене облекчава напрежението в съдовете и минимизира риска от мозъчно увреждане. След това е задължително пациентът възможно най-бързо да получи медикаменти за подобряване на мозъчното кръвообращение от лекари. Така вероятността да се избегне парализа се увеличава значително.

Източник: framar.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари