Как болница бе превърната в социален дом за родителите на политици от ДПС и ВМРО

3
Шефът на здравното заведение, кметът на Златоград и председателят на общинския съвет си прехвърлят отговорността
Шефът на здравното заведение, кметът на Златоград и председателят на общинския съвет си прехвърлят отговорността Снимка: Фактор

Местна болница в Златоград се е превърнала в социален дом за ползване от избрани лица

Д-р Ерол Чинар, който се слави като дясната ръка на Ахмед Доган в Златоград, но в същото време е общински съветник от ВМРО е настанил родителите си в едно от отделенията на МБАЛ – Златоград. Оказва се, че живеят там вече от година и до днес, като VIP-„пациенти”...

Разследване на Ефим Ушев за Фактор.бг

След като получихме сигнал за тази „случка”, се обърнахме с въпрос към председателя на ОбС Емил Хумчев. „Да, това явно е така, получаваме вече доста устни сигнали от граждани по случая и сега ми предстои среща с кмета. Ще го обсъдим и ще вземем решение.” Според Хумчев, случващото се не е редно, болницата е за активно лечение на граждани, а не социален дом за продължителен престой, в който да се живее на гърба на общината и данъкоплатците. 

Редно е този, който си е позволил това своеволие най-малкото да плати разходите за престоя на въпросното семейство през тази година на пребиваване. А ръководството на болницата да поеме своята отговорност за извършеното нарушение, ако има такова. Шефът на общинският съвет Хумчев уверява  още, че се подготвя извънредна сесия на която случаят ще бъде разискван.

За какво всъщност става дума?

За разлика от председателя на ОбС, който получава устни запитвания от граждани, в редакцията на „Златоградски вестник” получихме читателско писмо, в което всичко е казано пределно ясно. Ето съдържанието му:

„Уважаеми г-н Ушев!
Редовно чета „Златоградски вестник” и статиите ви в сайта „Фактор”.
Приемам вашите критики, насочени към всички извращения, изпълнили нашия живот, защото и аз мисля така. Вие сте една сигнална „лампичка” в малкия Златоград, потънал също в корупция, както и цялата страна.
Г-н Ушев, от девет месеца в нервното отделение на болницата в Златоград са настанени родителите на д-р Ерол Чинар, доведени от Хасково и необезпокоявани от никого източват Здравната каса, дори памперсите не си заплащат.
Стаята, в която са настанени, е превърната в безплатен хоспис и на вратата пише: „Забранено влизането!” Иначе, в репортаж по БТВ видяхме как ръководството на болницата проси от населението на града боб, лук, картофи и др. Т. е. проси от хората, чиито деца са работници по строежите из цяла Западна Европа. 
Градът е малък и явно личи стандартът, който демонстрира д-р Чинар – апартаменти на дъщерите си в София и нова кола на малката си дъщеря, която скоро се дипломира в Бристол, Англия. За всичко това знае управителят на болницата – д-р Личев, както и завеждащият отделението - д-р Ефимов. Пълно мълчание! Защо ли?
Проверете случая и изнесете фактите във вашия вестник. Мисля, че имате куража за това!”

Следват подпис и адрес, които ще запазим в редакцията. И веднага потърсихме споменатите  уважавани лекари – д-р Калин Ефимов и д-р Людмил Личев. 
Според Ефимов, болницата си има ръководство, което е решило да настани семейството и той не може да откаже стаята за настаняване. „Преди време съм лекувал единия от тях, но отдавна са просто настанени тук да живеят. Отделението не е моя собственост и аз нямам думата в случая...”
Разговаряхме и с управителя на болницата Личев, според когото настанените са близки на двама негови лекари, на които не може да откаже. Смятали са да ги пратят в специално звено, но то  било превърнато в ковид-отделение. 

Изпратихме и писмено запитване до кмета на общината, в което между другото задаваме следния въпрос: „Тъй като от председателя на ОбС разбрахме, че болницата все още няма нов статут като социално заведение с грижи за възрастни хора, молим за вашето мнение този случай в момента съобразен ли е и въобще позволено ли е от закона за общинските болници или от друг някакъв закон?” 

В отговора си кметът казва, че писмото ни е препратено до председателя на ОбС, като негов принципал. Който пък от своя страна иска писмен отговор от управителя на болницата, с който редакцията разполага. В него обаче д-р Личев не отговаря на горния въпрос, но затова пък информира председателя и кмета за адресната регистрация на двамата, както и кой е личен лекар на настаненитe в отделението семейство. Информира още, че са били „многократно хоспитализирани и дехоспитализирани по повод тежки мозъчни инсулти”, че са били лекувани „по различни клинични пътеки” и дори кой се е грижил за тях „извън хоспитализацията им”. Говори в писмото си отново за бъдещо „отделение за долекуване”... 
Но не казва нищо за правното или нормативно основание да държи почти година, на издръжка на болницата, т. е. за сметка на общината, двама възрастни хора... 

Нещо повече – по информация на служители от болница, там е постоянно присъстващ, също за сметка на здравното заведение, и трети член на семейството - братът на д-р Е. Чинар. Играе ролята на нещо като

придружаващ родителите си

Четвърти член на семейството пък е с договор за заплащане от една от общинските служби, за временна заетост, за да се грижи за VIP-семейството в нервно отделение...
Тъй като отговорите, които са ни дадени по този скандал не ни удовлетворяват – най-малкото в тях липсва конкретност, ще изчакаме позициите на общинските съветници по казуса, които се надяваме да попитат ръководството на болницата: подобна привилегия дали е оказвана и на родителите и на други лекари, а и обикновени златоградчани... 

Очакваме становища и от здравната инспекция в Смолян и от Изпълнителната агенция „Медицински надзор” към Министерството на здравеопазването. Отсега е ясно обаче, че твърде, твърде скъпо ни излиза общинската грижа на едно семейство с огромни доходи и никак немалки „палати”. Където обаче засега не желаят да настанят собствените си родители... Може би затова д-р Ерол Чинар предлагаше на една от сесиите на ОбС общината да поеме изхранването на пациентите в златоградската болница. Явно той всъщност е искал по някакъв начин да узакони изхранването на собствените си родители там. 
А между другото да не пропуснем, че настаненият баща на д-р Чинар, е бившият депутат от партията на Доган - Реджеп Чинар...

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари