Как „Българската Коледа“ помогна на Стаси от Русе

4
7-годишното момиченце с аутизъм вече не е онова нервно дете, което не може да контролира действията си
7-годишното момиченце с аутизъм вече не е онова нервно дете, което не може да контролира действията си Снимка: Жанета Йорданова / Монитор

Лечението с барокамера помогна на Стаси от Русе и тя вече не е онова нервно дете, което не може да контролира действията си.

Седемгодишното момиченце с аутизъм е едно от децата на „Българската Коледа“ и благодарение на кампанията от няколко години провежда терапия с кислород във Варна, пише Монитор.

Двадесетте процедури годишно в барокамерата правят малки чудеса в развитието на Станислава и тя дори вече е първокласничка в масово училище. В часовете е придружена от майка си Катерина, която, виждайки резултатите от лечението, вярва, че един ден дъщеричката й ще бъде напълно самостоятелна.

Преди да навърши 3 годинки, лекарите в Русе поставили на Стаси диагнозата детски аутизъм. Близките й усещали, че нещо не е наред в развитието й. Първоначално мислели, че има проблем със слуха, защото не реагирала, когато я повикат. Не можела и да говори и смятали, че се нуждае от специалист логопед.

Не очаквах диагнозата аутизъм, когато ми я съобщиха. Хубавото е, че я приех много бързо. Нямах време да осъзная, трябваше веднага да започна да търся начини да помогна на детето си“, разказва Катерина, която има и по-голяма дъщеря.

Направили първите процедури с барокамера през 2015 година със собствени средства. Първоначално имало обратна реакция – детето станало хиперактивно, неспокойно и това състояние продължило около месец. След това обаче започнали да се проявяват първите признаци на подобрение.

Докато чакахме във Варна за процедурите, се запознах с майки, чиито деца имат същия проблем. Една от тях ме посъветва да кандидатствам за помощ от „Българската Коледа“. Всяка от процедурите струваше 50 лева, аз не работех и най-малката помощ за мен беше добре дошла“, разказва Катя.

Подала документи и за нейна изненада получила отговор много бързо. От началото на 2016 година разходите за терапията с кислород на Стаси се от кампанията „Българската Коледа“. Детето прави по 20 процедури годишно и ще продължи, защото резултатите са видими.

Голямо постижение е, че Стаси вече говори. Разбира и значението на „не може“ – знае кое е добре да направи и кое не трябва да върши. В часовете стои на чина и пази тишина в продължение на 35 минути, а това е успех за дете с нейното състояние. Пише много красиво, но още е рано да смята. Ходи с желание на училище, макар и да се уморява по-бързо от съучениците си“, обяснява за напредъка на Стаси нейната майка.

Катя ще кандидатства и през 2020 г. за помощ от „Българската Коледа“ и препоръчва на родителите, които имат дете с тежко заболяване или със специфично състояние, също да го направят. Казва това и на приятелката си Марина, чийто 11-годишен син също е с аутизъм.

Не трябва да се притесняват, протегнатата ръка в труден момент дава кураж на близките да продължат да се борят за здравето на децата си. Така ще знаят, че не са сами в тази битка“, съветва Катя.

Тя е благодарна на всички специалисти, които й помагат Стаси да се чувства по-добре, на персонала от детската градина „Снежанка“ в Русе, която дъщеричката й е посещавала, на преподавателите от ОУ „Тома Кърджиев“ за търпението им да работят с една по-различна първокласничка.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари