Как България стана "Чайна сити"

0
Веригата CHINA CITY започна от Русе, където има вече два магазина
Веригата CHINA CITY започна от Русе, където има вече два магазина

Съвсем доскоро фасадата на магазин "Европа" (веригата е собственост на бизнесмена Христо Ковачки) в столичния квартал "Младост 1" бе облепена с плакати на Любен Дилов-син, гушнал черна котка и рекламиращ "фаталния за статуквото в България №13" - това беше номерът на "България без цензура" на последните парламентарни избори. 

Уж бяха има-няма преди 7-8 месеца, а всичко днес е различно. "Тв гуруто" Николай Бареков брадяса като хъш несретник в пустата чужбина след като всички го изоставиха. Плакатите на Дилов също ги няма, а горе на магазина надписът "Европа" е сменено от доста по-далечното CHINA CITY (китайски град).

В големия магазин има всевъзможни стоки - облекло, обувки, дребни джунджурийки, играчки, козметика и домакински стоки и огромен раздел за свободното време и риболова. И както показва името на магазина, всичко в него е произведено в Китай.  

Справка в търговския регистър показва, че CHINA CITY е фирма, надлежно регистрирана в България, чиито собственици са Чън Дзиенмин, У Лифа, Чън Хуей, Чън Мейцюн и Пан Дзиенлин.

Едва ли сте ги срещали в някоя от икономическите хроники, но младосткият магазин всъщност едва ли е някакво особено предизвикателство, тъй като "Китайски град" от няколко години активно отваря магазини в страната. Веригата започна от Русе, където има вече два магазина, стъпи и в други градове, а сега явно е дошло времето и за навлизането на големия пазар в столицата.

Откриването на CHINA CITY вероятно можеше да мине в графата "странно" или "любопитно", ако на не повече от триста метра от магазина не отвори втори хипермаркет само за китайски стоки. Той се казва ЕAST STAR (звездата на Изтока) и се намира в бившата централа на "Мобиком" на бул. "Йерусалим". Тази верига вече е открила и магазин в квартал "Борово".

Ясно е, че в случая става дума за истинска конкурентна война. Всъщност на влизане и в двата магазина, доста нетипично за родните традиции, посрещат клиентите с няколко вида безалкохолно и дребни сладки. Цените са ниски, а при покупка се дават бонуси.

Caption

В "Звездата на Изтока" на всеки 20 похарчени лева се получава ваучер за 2 лева отстъпка от закупените стоки при следващо пазаруване в рамките на месец. Освен това според клиента се дава и подарък - визитник, портмоне или играчка.

Доста по-елементарно са измислили нещата в "Китайски град". Там след като платиш, продавачката бръква под масата и вади литрова бутилка "Пиринско пиво".

И в двата младостки магазина са суперлюбопитни щандовете за козметика. Има тестери на всички предлагани парфюми и отдалеч може да се види характерното шишенце на HIPNOTIC POISON. Доближаваш се и виждаш, че цената му е 6 лева, което е над 20 пъти по-малко от тази в нормалните молове. Ако се загледаш по-добре, ще се открият и други "дребни разлики" - например, че името на парфюма е HIRNQFIC PQISOM. Трябва да се признае и че ароматите на оригинала и на китайския оригинал имат сходства. За трайност не говорим. Но и вие какво всъщност искате за 6 лева?

За изцяло китайските магазини определено има ниша в България. Бизнес моделът им от части наподобява този на руските гастрономи, които вече присъстват във всички големи градове.Там има и пелмени, колбаси и кондензирано мляко като от едно време, произведени обаче предимно в Германия, а не в Русия. В тези магазини обаче цените са доста високи, докато в китайските е евтино. Боксерки и сутиени по 3-4 лева, дънки по 20 лв. и т. н.

Преди 10 години китаец от Хонконг упорито ме убеждаваше как европейците и американците са виновни за това, че в Китай масово се произвеждат евтини ментета. Според него причината затова е, че западняците искат да е евтино, а качеството е на доста по-заден план. Оттогава насам обаче нещата доста бързо се промениха. В Китай вече се произвеждат и качествени стоки, там е най-големият пазар на луксозни коли и диаманти, а миналата година Поднебесната империя изпревари САЩ като икономическа сила номер 1 в света. 

На фона на всичко това някак символично изглежда, че магазин с името "Европа" вече се нарича CHINA CITY. И може би тази символика не е случайна

Източник: КЛУБ Z
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари