Как България ще се справи с недостига на медицински сестри и акушерки?

0
В страната не достигат близо 17 000 медицински сестри
В страната не достигат близо 17 000 медицински сестри

В страната не достигат близо 17 000 медицински сестри

Няма област в страната, в която медицинските сестри да са достатъчни, като само в София са необходими още над 2500, а в Пловдив те са над 1400. Това сочат данните от проучване на Съвета за икономически анализи към Министерския съвет.

"Недостигът е много по-голям, но поради събирането на различни статически данни, както се съобщава 17 000 и съобразно нашия регистър, нуждите на страната са повече от 30 000", това казва в ефира на БНР Милка Василева, председател на БАПЗГ.

По думите ѝ, когато младият човек получи своята диплома от университета и започне работа, той трябва да получи една достойна заплата, с която да може да живее. Да знае какво значи тази професия и да има възможност за кариерно израстване, за продължаващо обучение и да работи при добри условия.

Повече от 10 години от съсловната организация настояват за законодателни промени, които да позволят създаването на практики по здравни грижи на медицински сестри, акушерки, фелдшери, лекарски асистенти и рехабилитатори.

"Заплащането на труда на медицинските сестри, акушерките и останалите специалисти по здравни грижи, както и възможностите за практикуването на професията, не се изпълняват. И поради факта, че нашите дипломи получават автоматично признаване в Европа, нашите колеги предпочетоха да напуснат страната и да работят при по-добро заплащане и най-вече безкрайно уважение към професията", посочва още тя.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    1
    88
    Никак. Защо трябва да се справя с това? Нали това беше и е целта?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари