Как България се подготвя за евентуална ескалация близо до границата ни

0
Премиерът Кирил Петков и ресорните министри и службите са обсъдили какви ще са последствията за страната ни и какви мерки да бъдат взети
Премиерът Кирил Петков и ресорните министри и службите са обсъдили какви ще са последствията за страната ни и какви мерки да бъдат взети

Имаме готова реакция при всички възможни сценарии

Премиерът Кирил Петков и ресорните министри и службите са обсъдили какви ще са последствията за страната ни и какви мерки да бъдат взети, предаде bTV 

Имаме готова реакция при всички възможни сценарии.

„Най-хубавият сценарий, на който ние най-много се надяваме, е деескалация на напрежението, дипломатически отговор. Това би било най-добрият вариант. Следващ сценарий би било, ако има частично влизане в зоните около границата. Трети сценарий - цялостна атака, да сме сигурни, че с нашия лимитиран ресурс, но адекватни институции да знаем, че имаме план. И ако Русия спре газа, да се обследва как да се махне този риск и не като се случи да се събираме и да се хващаме за главата – леле, какво стана, а да знаем при този и този сценарий това са ни действията“, каза премиерът Кирил Петков.

Има план, който беше смисълът да се ъпдейтва, когато и както е необходимо. Следим из късо и в детайли какво се случва, за да можем да реагираме адекватно“, заяви министърът на отбраната Стефан Янев.

Решението за създаване на бойна група на НАТО у нас е българско.

- Дали ще ги пращаме навън? Това експедиционни сили ли ще бъдат?

- Не, в никакъв случай. Ще си е на българска територия в нормален тренировъчен цикъл по-засилен, и когато има възможност, да дойдат елементи от други държави, допълващи тази група, да се тренира заедно в тях общи процедури и тактики“, допълни военният министър.

Техническите въпроси ще се решават след срещата на военните министри от НАТО другата седмица.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    1
    Свети Унуфри
    То се е видяло - ще се бием заедно с Русия против краварофашистките окупатори!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари