Кадри от "Ден на отворените врати" посветен на Васил Левски

1

Президентът Росен Плевнелиев посрещна първите гости на „Дондуков“ 2 в "Деня на отворени врати"  на институцията.

Президентската институция отваря врати за граждани с изложба, посветена на Васил Левски и отбелязването на 143 години от гибелта на Апостола. Днес от 10.00 часа до 16.00 часа, в Гербовата зала на „Дондуков“ 2, всички желаещи ще могат да видят тефтерчето на Апостола и други негови лични вещи, документи, писма, оригинални снимки и други експонати, които са част от фондовете на Националния музей „Васил Левски“ в Карлово, Регионалния исторически музей – Ловеч, Националния военноисторически музей и Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“.

Централно място в експозицията заема тефтерчето на Васил Левски, което Дякона е използвал през последните години от живота си, между 1871 г. и 1872 г. На „Дондуков“ 2 са изложени и други вещи на революционера, като личното кръстче на Апостола, което му е било подарено от вуйчо му – архимандрит Василий, неговата кама и сабя, фалшиви турски печати, с които Левски е подправял тескерета, оригинални фотографии на революционера.

Гражданите могат да видят и писма с кореспонденция на Апостола до съратници, в които се съдържат и безсмъртните му послания – „Ако спечеля, печели цял народ, ако загубя- губя само мене си“; „Аз съм посветил себе си на Отечеството си… да му служа до смърт и да работа по Народната воля...”.

Сред експонатите са и портативна печатница, използвана от революционера, квитанции за постъпили парични суми в касата на Българския революционен централен комитет, родословното му табло от 1923 г. и други документи, които свидетелстват за работата на революционната организация в страната.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари