Къде в Западните Балкани пенсионерите взимат най-високи пенсии

1
​Класацията е на телевизионния канал "Ал Джазира Балкани"
​Класацията е на телевизионния канал "Ал Джазира Балкани"

Класацията е на телевизионния канал "Ал Джазира Балкани"

Средните пенсии са най-високи в Хърватия и Черна гора, а най-ниски - в Босна и Херцеговина и Сърбия, обобщава телевизионният канал "Ал Джазира Балкани", цитиран от БТА.

Много пенсионери в страните от Западните Балкани принадлежат към тази част от населението, което живее в тежка социално-икономическа ситуация, а тя се влошава с всяка изминала година. По данни на държавните институции Хърватия е изплатила пенсии на 1 237 070 граждани през август, а средният размер възлиза на 2 802 куни, или 373 евро, което е с над 20 процента повече от 2013 г., когато е бил 310 евро.

Втора в класацията е Черна гора, където пенсионерите получават средно 293 евро на месец. Данните на Фонда за пенсионно и инвалидно осигуряване показват, че средната пенсия в страната през август 2021 г. е била 293 евро, а в нея живеят 114 131 пенсионери. Средната пенсия в Черна гора е нараснала с 5,3 процента спрямо 2013 г., когато е била 278 евро.

Средната брутна заплата в Черна през август тази година е била 795 евро, а нетната е възлизала на 532 евро, според последните данни, изнесени от Националния статистически институт. Средните възнаграждения в страната са отбелязали покачване през август в сравнение с юли 2021 г.

В Северна Македония - според Асоциацията на пенсионерите, средната изплатена пенсия през юни тази година е била в размер на 255 евро (15 705 македонски денара), което е със 77 процента повече отпреди осем години, когато едва е достигала 144 евро. В Сърбия, по данни на Републиканския фонд за пенсионно и инвалидно осигуряване, средната пенсия през август тази година е била 29 368 динара, почти 250 евро.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Ако обожавате да ходите на палатка, но ненавиждате комарите, сега е моментът.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари