Беднотия: Пенсионерите оцеляват със 7 лева за храна на ден

0
Възрастните хора у нас дават в магазина четири пъти по-малко от работещите
Възрастните хора у нас дават в магазина четири пъти по-малко от работещите

Възрастните хора у нас дават в магазина четири пъти по-малко от работещите

Хляб, кисело мляко, 2 кренвирша, 2 яйца, ябълка и вафла. Това са продуктите, които един средностатистически пенсионер в България може да си позволи със сумата, която му остава за храна на ден, показа проучване, представено от „Телеграф“.

Според данните на Националния статистически институт (НСИ) за третото тримесечие на 2023 година в структурата на общия разход делът за храна и безалкохолни напитки е най-голям – 28,7%.

При среден месечен размер на пенсията у нас от 827 лв. (по данни на НОИ за септември) това означава, че възрастните отделят по това перо 237 лева на месец, или по-точно 7,65 лева за всеки един ден.

Разбира се, отчитаме, че има и сериозен брой хора с по-ниски пенсии, за които сметките стават още по-сложни. Като абсолютни стойности разходите за храна и безалкохолни напитки за всички домакинства в България спрямо 2022 година нарастват с 15,4% от 675 до 780 лева на човек от домакинството, което разбито за месец от 31 дни прави малко над 25 лева.

Иначе казано, средностатистическият роден пенсионер е принуден да харчи четири пъти по-малко за храна от работещ българин.

Подкрепа

Това не е нещо ново за нас. Отчитаме, че има повишение на пенсиите, но цените растат по-бързо. Без помощ от децата за съжаление не можем да се справяме. Те ни пълнят хладилника всеки път, като дойдат, помагат и за сметки и когато изникне нещо допълнително като разход по апартамента или при лекарите, при които ходим с мъжа ми заради всичките си диагнози. Добре, че живеят наблизо и всяка седмица се отбиват. Сега може и да погладуваме, но трябва да отделим нещо за подаръци на внуците. Коледните бонуси от предишните години отиваха за тях или за по-високите сметки за парно“ , коментира 76-годишната Василка Стоянова от столичния квартал „Люлин“.

Статистика

Националната статистика отчита, че през третото тримесечие делът на доходите от пенсии намалява с 3,3 процентни пункта спрямо същия период през 2022 г. - 34,2% тогава срещу 30,9% сега.

Според публикуваната от НСИ допълнителна анкета към наблюдението на домакинските бюджети през третото тримесечие на 2023 година 72% от лицата, навършили 16 години, имат затруднения при покриването на всекидневните си разходи. В това число трудно свързват двата края 21,9%, а „много трудно“ - 11,6%.

Не е изненада, че степента на удовлетвореност от финансовото състояние на домакинството е най-ниска именно при пенсионерите. По скалата от 0 до 10 при лицата между 65 и 74 години тя е 4,91, а при възрастните хора над 75 години 4,84.

Здраве

Особено за по-възрастните пенсионери разходите за здраве са съпоставими с тези за храна и отделят първо тези средства, за да си подсигурят лекарствата за месеца.

За тази част от обществото е налице и строга дисциплина по отношение на плащането на битовите сметки, които особено през зимните месеци изтъняват допълнително портмонето преди пазаруването за храна.

Общо при домакинствата разходите за здравеопазване спрямо 2022 година са нараснали от 138 на 147 лв. месечно (с 6,5%).

Министър: Целта е да повишим покупателната способност

За нас е много по-важно покупателната способност да бъде висока, вместо един или два пъти в годината да се дават по 50 лева.“ Така министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова коментира преди време решението на правителството тази година да няма коледни добавки за пенсионерите. Министърът припомни, че след няколко месеца предстои увеличение на пенсиите с 11%.

Това означава, че средната пенсия на един пенсионер ще нарасне със 100 лева. Това е посланието, което и премиерът, и финансовият министър, и аз потвърждаваме" , добави Шалапатова.

По думите ѝ социалната пенсия за старост от 1 юли догодина ще се увеличи на 307 лева. Средната пенсия на един пенсионер, без значение на осигурителния принос, ще нарасне от 788 на 871 лева. Когато се говори за средната пенсия за осигурителен стаж и възраст, сумата ще достигне 971 лева.

„Целта на нашето правителство е с проекта на бюджета за Държавното обществено осигуряване, в който са заложени пенсиите, реално да заложим увеличение на размера им. Според нас е много по- добре, ако този размер е адекватен, и в този смисъл това, което сме заложили, подобрява покупателната способност на българския пенсионер“ , това коментира още Шалапатова.

Само 7,2% от българите нямат проблеми с всекидневните разходи

Според данните на НСИ относително лесно могат да покрият всекидневните си разходи 22,7%, а едва 7,2% не изпитват никакви затруднения, което е с 0,5 процентни пункта по-малко в сравнение с второто тримесечие на 2023 година.

Няма данни дали в отговорилите така в допълнителната анкета за доходите има и пенсионери. Донякъде оптимистично като цяло звучи, че делът на отговорилите, че могат да посрещнат със собствени средства неочаквани разходи в размер до 500 лева (неотложен ремонт на жилището или колата, подмяна на пералня или хладилник, внезапно заболяване и др.), се увеличава от 50,4% през първото тримесечие, до 55,7% през третото тримесечие на 2023 година.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    3
    яяяя, фена путлерист!
    Боже, тоя и не спи явно, по цял ден дращи рушлямски тъмнокървави идиотщини в този сайт, видно от часа - и нощем! Те му говорят за пенсии, той разправя за някакво потекло масло по паркинги! Като си идват внуците сега за Коледа да му приберат компа, че няма да изкара дълго, на тая преклонна възраст на една ръка разстояние е от някой инсулт и Басарбово. То, не че лошо:)))))
  • 2
    2
    фена на Путин
    ПЕ ПЕ И ДЕ БЕ пеят други песни. Народът цъфти и просперира. Държавата върже след освобождението от Руско "робство". Вижте на лидела и кауфланд паркингите, няма къде да прокараш тротинетка (старото джудже кмет, стоилов, който мереше просперитета на града по тези два паркинга). Нищо че най-големите петна от масло по земята са на същите паркинги. 8 от 10 коли в Бг. капят масло, антифриз и спирачна течност. Но нацията е в небивал подем. Педерастът "вдига" стандарта с кредити по гръцки сценарий. Сега пенсионерите ще избухнат с икономическа активност, ще накупуват маратонки найк еърмакс и анцунзи ъндър армор и ще станем балканска икономическа суперсила. Американ стайл.
  • -4
    1
    фасасф
    7 лв не са малко калории ,а глад народа не е познавал ,дано и не познае ....
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари