Къде щяхме да сме без турското робство?

0
Ако не беше турското робство, България днес щеше да е Швейцария на Балканите
Ако не беше турското робство, България днес щеше да е Швейцария на Балканите

Ако не ни бе клал турчинът, нямаше да ни освободи братушката.

Какво стана дотук: българите падат под първото от много робства, с които се гордеят, византийското, но шопите с геги и тояги прогонват поробителите, когато се наложило да попълнят данъчните им декларации.

Също така българският народ открива Ренесанса в Боянската черква, преди Ренесансът да се роди. В края на ХIV век България пада под турско иго.

До този момент тя се развива великолепно – българският народ говори на български и с конете си, има писменост и своя църква, няколко царе, даже е стигала до три морета, открива Ренесанса и болярите ядат с вилици и нож, когато идват дивите турци от Анадола.

Ма те тогава идват от другаде и според предателите на родната история побеждават с модерна армия и напредничава система на управление, но това не е истина.

Идват с кървавия ятаган, с който колят до края на ХIХ век. За турското робство най-важно е да се знаят следните неща: Ако не беше турското робство, България днес щеше още да е на три морета.

Ако не беше турското робство, България днес щеше да е Швейцария на Балканите.

Ако не беше турското робство, щяхме всички да имаме по една къща с вътрешна тоалетна на Бяло море, а днес какво? По една квартира с кенеф на двора в Созопол за максимум 10 дни през лятото.

Ако не беше турското робство, България щеше да има поне 12 нобелисти, пет-шест оскара, един-два пулицъра, да е осемкратен световен шампион по футбол и на волейбола нямаше да имаме равни.

Това с волейбола предполага и че ако не беше турското робство, щяхме да сме по-високи, по-руси, по-синеоки и Анджелина Джоли щеше да е женена за половината от нас. Ако не беше турското робство, щяхме да бием всички на олимпиадата.

А Рут Колева, Христо Стоичков и онази мома от Външно щяха да бият и след това. Ако не беше турското робство, госпожа Христова от петия етаж нямаше да си мята боклука с торбичката през балкона.

Ако не беше турското робство, щяхме да се къпем не само в неделя. Ако не беше турското робство, щях да познавам лично всички нобелови лауреати. Ако не тях, то поне сестра им.

Също така София щеше да е малкият Париж, Пловдив – малкият Рим, Варна – малката Венеция, а Бургас щеше да е най-добрият град за живеене в света. Но, както отбелязах, в края на ХIV век дошло турското робство. И с него непрогледен мрак и безпросветност зла.

Добре че бе Паисий Хилендарски да напише “История славянобългарска”, че да има какво да учат днес децата 12 години в училище.

Между другото, ако пък робството ни бе подминало, можеше да имаме повече писатели от немците и французите, взети заедно, а знаете ли как се учи всичкото това наизуст за изпитите?

Също така нямаше да има и “Време разделно”, Паметника на Шипка, “Левски” нямаше да се казва “Левски” и “Ботев” едва ли щеше да се казва “Ботев”, вместо архонти щяхме да имаме лордове и барони и най-лошото: нямаше да имаме чалга и Русия нямаше да има възможност да ни освободи.

А какво щяхме да правим днес, ако Русия не ни бе освободила? Къде щеше да е България днес без силната, мазолеста десница на Дяда Ивана? Кой щеше да ни дава газ, на кого щяхме да си продаваме доматите и как щяхме да я караме, без да има някой, който да ни управлява по телефона от Кремъл?

Ами АЕЦ “Белене”, ами АЕЦ “Козлодуй”? Без Русия щяхме да тънем в мрак, мръсотия и безпросветна тъма така, както тънехме при турския поробител и после при мандата на кмета Янчулев в София.

Нямаше да имаме хайдути, Македония щеше да е още наша, Луната също, а американците щяха да пишат на кирилица. “Епъл” щеше да се прави в Правец. Все беди, от които се отървахме благодарение на робството. Затова и не бива да допускаме робството да ни бъде отнемано. Върнете си ни турското робство в учебниците!

Иначе в този период също така българите водят няколко въстания, най-кървавото от които е априлското, църквата обявява преди това независимост, а още по-преди пък започва Българското възраждане.

Това е времето, в което българите носят потури, а българките – носии с шевици, всички ядат агнета на чеверме в механата и шопска салата, играят на “Бяла роза” върху жаравата и това поставя началото на “Балкантурист”.

През 1878 година братушките най-сетне дошли и ни освободили. И от тогава не са си тръгвали...

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари