Къде отидоха парите за регистъра на асансьорите?

0
В момента тече вътрешно разследване в агенцията по метрология
В момента тече вътрешно разследване в агенцията по метрология

Тече вътрешно разследване в агенцията по метрология.

Казусът с неработещия регистър на асансьорите и уеб приложение към него може да отиде в прокуратурата. Това съобщи шефът на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор Кирил Войнов, предава 24 часа.

В момента тече вътрешна проверка в агенцията за поръчката за регистъра, за който са платени около 700 хил. лв. Тя ще приключи през седмицата и ако има нарушения, казусът ще се прати в прокуратурата”, каза Войнов.

Ще проверя кой ги е усвоил тези пари, какви са проблемите и кой е подписал документите, всичко ще бъде събрано”, каза той.

Преди няколко дни председателят на Българската асансьорна асоциация Николай Маринков заяви, че създаденият преди три години към агенцията по метрология регистър и приложението към него не функционират. Към създаването им се пристъпи след трагичен инцидент в столицата, при който асансьор в жилищен блок падна в шахтата, убивайки на място една жена, а друга бе осакатена.

За създаването на регистъра и уеб приложение към него са проведени две обществени поръчки. За първата агенцията е платила 286 хил. лв. с ДДС на фирмата “Инфосистемс Интернешънъл”, а за втората - 360 хил. лв. с ДДС на победителя “Евро проект Партнърс”. Нещо повече - двете фирми вече са променили предмета си на дейност.

Те се оправдават с това, че в заданието от тях е искано само да направят регистър, но не и да го поддържат. Затова в момента платформата, която трябва да дава онлайн информация за всички асансьорни съоръжения и коя фирма ги поддържа, е недостъпна.

От метрологичната агенция отказаха да дадат обяснение по случая преди края на вътрешното разследване.

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари