Кабинетът ще уведоми "Лукойл", че разваля концесията за пристанище "Росенец"

0
Концесионният договор беше прекратен с приетото от Народното събрание решение
Концесионният договор беше прекратен с приетото от Народното събрание решение Снимка: iStock

Концесионният договор беше прекратен с приетото от Народното събрание решение

Правителството прие решение да уведоми „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД за прекратяването на договора за предоставяне на концесия върху пристанищен терминал „Росенец“, съобщиха от пресслужбата на Министерски съвет.

Правителственото решение е било прието неприсъствено.

До него се стигна, след като Народното събрание гласува на 21 юли промени в Закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна. С тези поправки става възможно прекратяването на концесията, дадена още през 2011 г. на "Лукойл Нефтохим" да експлоатира пристанище "Росенец", без да се иска одобрение от Еврокомисията. Законовата промяна бе внесена и приета с гласовете на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС.

Президентът Румен Радев обаче сезира Конституционния съд за взетото от парламента решение за прекратяване на концесията. Според Радев погазването на договори е нарушен принципът на правовата държава, освен това в мотивите той посочва, че "решенията в областта на енергетиката винаги трябва да почиват върху необходимостта от надеждност и непрекъсваемост на доставките на суровини и на гарантирането на достъпни цени за гражданите и индустрията".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    5
    до 3
    Значи газ пренесен по тръба, струва по-скъпо, отколкото газ пренесен с танкер? Политиката се ебава с икономиката...
  • 6
    4
    Мама ви мръсна....
    А разваляне концесията на „Дънди Прешъс Металс“ Челопеч – КОГА?
  • -12
    3
    СкъсанЛявЧервенШушон
    Като европейска държава член на ЕС, България трябва да намали влиянието си в енергийния сектор от Русия, която с руски подлоги в енергийни дружества и смесени руско-български компании ощетява българите. Това се отразява и на икономиката, която заради високите цени на горива и енергия прави производството скъпо, а заради икономии на материали и набиране на слабо квалифицирана евтина работна ръка се отразява на качеството на продукцията. Като последствие на това българското производство е слабо конкурентно и като цяло се отразява на икономическите показатели и малките заплати в производствения сектор на стоки от леката и тежка промишленост. Високите цени на енергия и обвързването ни с Русия в енергетиката отблъсква западните инвеститори, ситуация която трябва да се промени на всяка цена за да промени съдбата на българския работник и бизнес инициатива. Ако искаме Запада да инвестира в България трябва да имаме западна енергетика , което ще стимулира западните партньори да инвестират у нас и парите дадени за енергия при производството на стоки не да отива към Русия, а да отива към нашите партньори. Това е много важно да се направи без никакво отлагане. Не слушайте руските подлоги от БСП, Възраждане, ИТН и т.н. какви лъжи и страхове разпространяват за да запазят смъртоносното руско влияние.
  • 9
    2
    Реалността е
    Въпросното събрание нито е "народно", нито представлява интересите на българите... Събрание на крадци, измамници, блюдолизци, подлоги и слуги на чужди господари... Защо са ни въобще тези боклуци там...
  • 19
    1
    Взр
    Мършавия кабинет ще ни докара до просешка тояга
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари