Кабинетът ще обяви за стратегически обект оръжейна фирма на Емилиян Гебрев

0
В момента като едноличен собственик на дружеството "Караш инвест" ЕООД е посочен неговият син Христо Емилиянов Гебрев
В момента като едноличен собственик на дружеството "Караш инвест" ЕООД е посочен неговият син Христо Емилиянов Гебрев Снимка: БГНЕС

В момента като едноличен собственик на дружеството "Караш инвест" ЕООД е посочен неговият син Христо Емилиянов Гебрев

Правителството ще обяви две частни оръжейни фирми за стратегическите обекти от значение за националната сигурност. Едната от тях е на Емилиян Гебрев, който беше тровен от елитно поделение на руското военно разузнаване ГРУ, а складове на негови дружества станаха обект на взривове и пожари, зад които има съмнение, че също стоят агенти на Москва.

Това става ясно от проект за промени в Постановление No 181 на Министерския съвет от 2009 г, публикуван за обсъждане в правителствения Портал за обществени консултации, пише вестник СЕГА.

Предложението е на икономическото министерство. В него е записано, че „Ахелой ОПМ“ ООД и „Караш Инвест“ ЕООД трябва да се включат в Списъка на стратегическите обекти и дейности, които са от значение за националната сигурност.

В списъка са язовири, военни заводи, АЕЦ "Козлодуй", тецове, петролна рафинерия, електрически подстанции, мобилни оператори. Стратегически обекти са и президентството, Народното събрание, Министерският съвет, резиденция "Бояна" и целият комплекс наоколо, външното министерство, комисията по досиетата, обекти на МВР, МО и спецслужбите. Там е примерно и оградата срещу мигрантите по границата с Турция.

Директно или по заобиколен път в Украйна отива над 50% от производството на българските оръжейни заводи. Това обяви пред Financial Times министърът на отбраната Тодор Тагарев.

Като основание за включването на въпросните две фирми в списъка се посочва техният предмет на дейност - производството, търговия и съхранение на продукти, свързани с отбраната. Те биха имали "важно значение при планиране на гражданските ресурси за отбрана, в последващите етапи по разработването на новия Държавен военновременен план и ще допринесат като цяло за отбранителната и националната сигурност", посочват авторите на промените.

Българското правителство и специалните служби се стреснаха от взривовете в складовете на оръжейния търговец Емилиян Гебрев, който дойде само дни след кабинетът обяви, че се готви да се включи в коалицията на снарядите за Украйна.

Целта на включването е "сигурността на дружествата при реализирането на политиките по охрана и превенция, обезпечаващи предотвратяването и пресичането на кибератаки, тероризъм и други противообществени прояви и престъпления в особено чувствителните зони в обектите". "Ще се използва експертизата на ДАНС, съобразно компетентните ѝ правомощия, за да се повиши сигурността на обектите, които са част от критична инфраструктура в сектор „Икономика“. Тези обекти, съгласно Закона за Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) и Правилника за неговото приложение са под прякото наблюдение, защита и контрол от страна на ДАНС", пише още в мотивите.

Една от двете фирми - "Караш инвест" ЕООД, бе придобита от известния оръжеен търговец Емилиян Гебрев, който е собственик и на фирмата "Емко" и оръжейния завод "Дунарит". Наскоро Financial Times обяви, че 50 на сто от българската оръжейна продукция отива в Украйна, а значителна част от доставките се пада на компания на Гебрев.

В момента като едноличен собственик на дружеството "Караш инвест" ЕООД е посочен неговият син Христо Емилиянов Гебрев. Дружеството произвежда взривни вещества. Отделно има и много складове за съхранение на оръжие и боеприпаси. Производствената база е край Смядово.

Войната в Украйна увеличи на най-големите производители на оръжие в света да увеличат поръчките си до рекордни нива. Общият обем от неизпълнените поръчки на 15 концерна в края на 2022 г. е бил за 777,6 мрлд. долара. През 2020 г. е бил 701. млрд. а за първите 6 месеца на 2023 г. е 701. млрд.

Другата фирма, която икономическото министерство иска да включи в списъка - „Ахелой ОМП“ ООД, пък е собственост на Борис Редански. Основната дейност на дружеството е свързана с търговия с оръжие и производство на обемно-детониращи боеприпаси, които се наричат още термобарични и са много по-мощни от конвенционалните. Фирмата има производствена база край Кюстендил.

"СЕГА" ПРИПОМНЯ:

През април 2021 г. прокуратурата внезапно прогледна за това как отравянето на оръжейния търговец Емилиян Гебрев през 2015 г. с Новичок е свързано с четири взрива във военни складове в България. Разкритията за това се случиха много години след събитията.

"През последните 10 години са регистрирани редица случаи на взривове в складове и производствени помещения на заводи за утилизация на взривни вещества, производство на оръжие и боеприпаси. Прокуратурата, съвместно с ДАНС, анализираха някои от случаите, при които се установи сходство в 4 от тях", заявиха тогава от държавното обвинение.

Първият случай е от ноември 2011 г. в с. Ловнидол, когато е взривен склад на компанията ЕМКО на Емилиян Гебрев. Унищожено е било значително количество боеприпаси, предназначени за износ към Грузия. Вторият случай е от 2015 г. до с. Иганово, когато е взривен склад на ВМЗ "Сопот", където също се е съхранявала продукция на ЕМКО. Пак тогава е унищожен и още един склад на ВМЗ "Сопот". Четвъртият случай е от 2020 г., когато до град Мъглиж е взривен склад на "Арсенал".

"И в четирите случая не са установени конкретни причини за взривовете в складовете. Жертви и пострадали няма. Категорично е установено, че задействането на зарядите е ставало дистанционно”, обясниха от прокуратурата като уточни, че преди всички експлозии на съответните места са избухвали пожари, чиято цел вероятно е била хората да бъдат евакуирани.

Тогава стана скандално ясно, че между събитията през 2015 г., за които прокуратурата чак тогава обявяваше, че се води разследване, в сградата на бившия Институт по специална техниха е избухнал пожар, който изгаря доказателствата за взривовете във ВМЗ "Сопот". "Експертиза установи, че причината за пожара не е самозапалване", казаха по онова време от прокуратурата.

Държавното обвинение припомни, че за отравянето на Емилиян Гебрев, неговия син и производствения директор на ЕМКО, са обвинени трима руски граждани, които работят за военното разузнаване на Русия. Става дума за Денис Сергеев (Федотов), Сергей Лютенко (Павлович) и Едор Гордиенко (Горшков). "С висока степен на достоверност се налага изводът, че целта на действията на руските граждани е била пресичане на доставките на специалната продукция за Грузия и Украйна", заявиха тогава от прокуратурата.

Руските шпиони, които са виновни за взрива във военен склад в с. Ловнидол през 2011 г. са се издигнали в администрацията на президента Владимир Путин, разкрива в свое разследване изданието The Insider с участието на Der Spiegel.

Събуждането на прокуратурата дойде след като бившият премиер на Чехия Андрей Бабиш и външният министър Ян Хамачек обявиха, че Прага ще експулсира 18 руски дипломати като отговор на разкрития, че руски разузнавачи от ГРУ са били замесени в експлозия в склад за боеприпаси край Злин през октомври 2014 г., при която загинаха двама души. Тогавашният чешки президент Милош Земан каза още, че унищожената продукция е била собственост на Емилиян Гебрев и трябвало да бъде в България. Българската връзка в големия дипломатически скандал между Русия и Чехия накара държавното обвинение да влезе в обяснителен режим за неразследваните взривове у нас. Резултат от събуждането и разследванията обаче няма и до момента.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    5
    До третия лайнар:
    Като дойдат руснаците ти ще си се посрала/умряла от страх, а аз ще накарам жената да направи една питка и ще ги посрещна с мед, хляб, сол, водка и сельодка! Вова, мы тебя ждем!
  • 1
    4
    До 3
    То се вижда какво става в братска нам Украйна-рушлямска фабрика за смърт на невинни жени, деца и старци! ФАКТ!!!
  • 2
    3
    До 2
    А като дойдат руснаците ,няма ли цяла България да стане фабрика за смърт, за всичко, което може да мисли и е постигнало нещо в живота !
  • 3
    2
    фабрика за смърт
    На булгаристанското правителство от злодеи и подлоги на чужди господари приоритет щял да им бъде фабриката за смърт на някакъв ояден дъртак... Какво да говорим повече... - как пък не им стана приоритет живота, здравето и благополучието на българите?! Ама със сатанисти на власт вече не се изнедадваме от злите им дела и помисли на тея проклетници в политиката... Но и тяхното време ще свърши. И техният край ще дойде.
  • 2
    1
    Брей
    Заплати от 3600 до 6000 лв. нето сигурно дават там и по 600 лв. купони за манджаре.,А на Кранево на станцията ходят ли работниците от Дунарит още или Ал.Бо и Костов я харизаха на някой от вражеска държава?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари