Кабинетът подкрепя финансовата децентрализация на общините

1
Правителството очаква анализ на Министерството на финансите
Правителството очаква анализ на Министерството на финансите Снимка: Министерски съвет

Правителството очаква анализ на Министерството на финансите

Кабинетът подкрепя финансовата децентрализация на общините, но очаква анализ на Министерството на финансите.

Това стана известно на среща на премиера акад. Николай Денков с представители на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ). В разговора участваха вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел и заместник-министърът на финансите Георги Клисурски, съобщиха от пресслужбата на Министерски съвет.

Според премиера има политическо съгласие да се предприемат реални стъпки към по-голяма самостоятелност на местните власти, но това трябва да стане, без да се допусне ощетяване на никоя община. Николай Денков допълни, че процесът на децентрализация трябва да се развива паралелно с повишаване на прозрачността и подобряване на контрола върху разходването на публични средства. Обсъдени бяха възможностите за създаване на нови целеви фондове, чрез които общините да финансират свои проекти.

Кметовете представиха подкрепен от всички общини модел за финансова децентрализация, който е разработен през 2022 г. на основата на предоставени официални данни от Министерството на финансите и други държавни институции. В него са изследвани възможните сценарии за всички 265 общини у нас. Представителите на местната власт изразиха задоволство от това, че техните предложения са били чути при подготовката на държавния бюджет за тази година. Те се надяват на също толкова ползотворно обсъждане на проекта за 2024 г.

Вицепремиерът Мария Габриел заяви готовност да съдейства на общините да работят по-активно с българските търговски аташета и посланици зад граница, за да привличат инвестиции по-лесно.

По време на срещата си с ръководството на НСОРБ в края на юни, премиерът обяви, че по темата за децентрализация имаме поредната стратегия от 2015 г. и оттогава практически няма движение в тази посока, обясни премиерът. Според него не се е състоял диалогът по темата, така че местните власти, които познават най-добре проблемите, трябва да дефинират и варианти за решения.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    3
    русенец
    Това какво ще рече? Че всички приходи в общините остават за общините или приходите на общините отиват както винаги да хранят София, а общините да се оправят сами без финансиране от бюджета?
  • 2
    2
    Сакън, Инш Аллах
    Ако му дадете пълна власт с бюджета на Либиеца, е тогава вече То ще изтрие от света името на СЕКС Агента от Приста. По добре да има чатал на врата, отколкото Некадърник с пълна власт.
  • -4
    1
    А бе...
    Тоя „кабинет“ няма да го бъде дълго време. Както се казва: ТЯ танцува само едно лято. После ... ѝ счупиха краката (главата)!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- И той ми казва: "Искам да имам дете от теб!"
- И ти?!
- Пратих му по-голямото, че то яде повече!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари