Кабинетът направи непланирани харчове за десетки милиони за заплати и помощи

2
Вдигат се заплатите на нова порция държавни служители, земеделци получават помощи за 56 млн. лв.
Вдигат се заплатите на нова порция държавни служители, земеделци получават помощи за 56 млн. лв. Снимка: Ройтерс

И на днешното си заседание кабинетът гласува извънредни трансфери за десетки милиони левове към различни държавни ведомства и отделни групи данъкоплатци.

Допълнителните средства идват от централния бюджет или от разместване на европейски фондове. Мотивите на правителството за непредвидените хса свързани с COVID-пандемията. Няма как обаче да не се отбележи, че провеждащите се вече втори месец антиправителствените протести и напрежението в обществото също правят управляващите особено щедри, пише в.Сега.

Кабинетът одобри 60 млн. лв. от ОП "Развитие на човешките ресурси" да бъдат пренасочени към Министреството на здравеопазването за осигуряване на защита и допълнителни възнаграждения за медицинските лица на първа линия в борбата с COVID-19. "Осигуряването на допълнителния ресурс се налага, тъй като с настъпването на есента се очаква увеличаване на заболеваемостта и влошаване на епидемичната обстановка в страната. Това ще наложи пълна мобилизация на персонала на здравната система, който трябва да работи системно и ефективно при по-голямо натоварване и стрес, за да осигури надежден отговор на предизвикателствата на пандемията", се посочва в правителственото прессъобщение.

С промени в Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2020 г. пък се дава правна възможност да се разплатят дейности в болничната медицинска помощ за 2015 и 2016 г. Таванът на тези плащания е 75 млн. лв., стига да има толкова неусвоени в бюджета на касата средства.

С 14 млн. лв. се увеличава бюджетът на Държавното обществено осигуряване, за да може от 1 октомври да влезе в сила по-високото минимално обезщетение за безработица - от 9 на 12 лв. Паралелно с това от 1 октомври ще се удължи и срокът за получаването му от 4 на 7 месеца. Промяната ще важи за обезщетенията, отпуснати след 30 септември, както и за отпуснатите по-рано, ако срокът им все още не е изтекъл. Двете мерки са част от приетия преди месец пакет от социално-икономически мерки на правителството във връзка с COVID-пандемията. От тях ще се възползват между 30 000 и 33 000 безработни, посочиха от социалното министерство.

Правителството одобри допълнителни разходи за 56,6 млн. лв. и по бюджета на Държавен фонд „Земеделие” за 2020 г. С тези средства ще бъдат подпомогнати земеделски стопани, които отглеждат едри и дребни преживни животни, както и за и картофопроизводители. С тях ще бъдат погасени отсрочени кредити, предоставени от ДФЗ. Максималната сума за стопанин е 100 000 евро. "Помощта е по Временната рамка за мерки за държавна помощ в подкрепа на икономиката, в условията на сегашния епидемичен взрив от COVID-19 и ще позволи на стопаните да продължат земеделската си дейност и да не търпят загуба на доход", се посочва в прессъобщението.

Отделно нова порция държавни ведомства получават допълнителни средства от централния бюджет, за да завишат заплатите на служителите си с 30% със задна дата - от 1 август.

На Националния осигурителен институт (НОИ) се отпускат 5.503 млн. лв. Увеличение на заплатите ще получат служителите, ангажирани с дейности за превенция разпространението на коронавирус COVID-19 и ограничаване на последствията от пандемията.

Със същата цел допълнителен трансфер от 1.874 млн. лв. отива и по бюджета на Национална здравноосигурителна каса за 2020 г.

Служителите от 28-те регионални управления на образованието също ще получат увеличение на заплатите с 30% заради коронавируса. Допълнителната сума за тази година е 878 900 лв. "С решението се цели привличане и оставане на служители, които имат пряко отношение към организацията и контрола на учебния процес в условията на епидемичната криза, както и повишаване на мотивацията им", се казва в мотивите.

От образователното министерство посочват, че тези служители организират, координират и подпомагат обучението на учениците от разстояние в електронна среда, както и контролират дейността на училищата и на детските градини. Те са организирали провеждането на матурите за 7 и 12 клас, те си сътрудничат и с местните власти в контрола на спазването на противоепидемичните мерки след отварянето на детските градини през май 2020 г. Предстояща задача пред регионалните управления на образованието е създаване на условия за нормално започване на новата учебната година при спазването на указанията на здравните власти за предпазване на децата, учениците и персонала в институциите от епидемията от коронавирус.

Допълнителни средства за увеличение на заплати ще получи и НСИ за 500 свои служители, но не се посочва сумата. Тези служители работят в териториалните статистически бюра и при събирането на информация провеждали анкети и интервюта са в постоянен контакт с външни лица в условията на пандемия.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари