Иззеха над 800 кг храни с изтекъл срок на годност в Русе

13
Те са унищожени, запечатани са и 4 магазина в града
Те са унищожени, запечатани са и 4 магазина в града Видео: БНТ

Те са унищожени, запечатани са и 4 магазина в града

Над 800 килограма некачествени рибни и месни продукти са иззели от търговската мрежа инспекторите от Агенцията по безопасност на храните в Русе през миналата година. Голяма част от храните са били с изтекъл срок на годност или без документи за произход. Те са унищожени, запечатани са и 4 магазина в града. Въпреки редовните проверки, сигналите за развалени продукти не спират.

При 7 хиляди проверки инспекторите по храните засекли 1 600 развалени яйца, 40 килограма некачествен козунак, близо 100 килограма негодно за консумация месо. Иззетото количество риба е най-много - 750 кг. А на горещия телефон на Агенцията потребители ежедневно подават сигнали. Маргарита Смиленова от Русе си купила сирене от голяма хранителна верига, но така и не успяла да приготви баница, защото опаковката му се издула като балон и жената се притеснила за съдържанието на млечния продукт, предаде БНТ.

"Той беше по-навътре, в дъното на хладилника. То станало един куб пълен с вода", каза Маргарита Смиленова.

А според етикета годността на сиренето е до 3 февруари 2021 година.

"Не мога да си обясня какво е имало в пакета", каза Маргарита Смиленова.

Но попадне ли веднъж продукта в домашния хладилник, веригата вече е прекъсната и не може да се установи дали в производителя или в магазина е пропускът, или в купувача.

"Сега в момента ще ви направя демонстрация каква е температурата в един битов хладилник. На най-горния рафт в момента мерим температурата на продукта, която е, виждате, 9 градуса. Колкото слизаме по-надолу, толкова по се променя температурата. Най-отдолу температурата не пада под 8,5 градуса. Така че битовите хладилници не може да очаквате да покрият и да съхраняват до такава степен храните, и да се изпълнят изискванията на производителя", каза директорът на Областна дирекция Безопасност на храните в Русе д-р Георги Дяков.

Това вероятно е станало и със сиренето на Маргарита Смиленова. Без изследване на продукти от същата партида не може да се установи дали е некачествено производството.

"Качествена е тази храна, която съответства на съответните показатели, които е обявил производителят на етикета като състав и като технологичен процес и документация", каза главен инспектор в отдел "Контрол на храните" д-р Анна Георгиева.

През 2020 година в Областната дирекция Безопасност на храните в Русе 59 граждани са подали сигнали за некачествена храна. Най-често те са се оплаквали от лош вкус, мирис, консистенция и изтекъл срок на годност на продуктите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари