Иззеха 300 килограма незаконно добити лечебни растения

0
Експерт на екоинспекцията е установил, че добитите билки са плод трънка (Prunus spinosa), с тегло 290 килограма. Те са предадени за изсушаване и отговорно пазене на фабрика, извършваща сушене и пакетиране на плодове
Експерт на екоинспекцията е установил, че добитите билки са плод трънка (Prunus spinosa), с тегло 290 килограма. Те са предадени за изсушаване и отговорно пазене на фабрика, извършваща сушене и пакетиране на плодове Снимка: Гранична полиция

Близо 300 килограма незаконно добити лечебни растения са иззети и предадени на служителите на РИОСВ – Русе. Сигналът е получен в екоинспекцията от Гранично полицейско управление (ГПУ) – Силистра при Регионална дирекция "Гранична полиция" (РДГП) – Русе

На 7 октомври граничен патрул, извършващ обход по протежението на сухопътната граница с Румъния, в землището на с. Срацимир, община Силистра, е установил трима мъже и една жена – български граждани – да берат плодове от храстовата ивица по протежение на границата.

Експерт на екоинспекцията е установил, че добитите билки са плод трънка (Prunus spinosa), с тегло 290 килограма. Те са предадени за изсушаване и отговорно пазене на фабрика, извършваща сушене и пакетиране на плодове.

Физическите лица са санкционирани от служителите на "Гранична полиция", тъй като всяка дейност, която се извършва в граничната ивица, следва да се съгласува с компетентните органи.

Съгласно изискванията на специализирания Закон за лечебните растения (ЗЛР), събирането на билки в количества, надвишаващи определените за лични нужди (за плодове – до 10 кг, събрани от едно лице в рамките на един ден), представлява стопанска дейност, уточнява Кворум Силистра . Осъществяването ѝ без позволително представлява нарушение на ЗЛР, за което физическите лица се наказват с глоба от 20 до 1 000 лв., а юридическите– с имуществена санкция в размер от 300 до 5 000 лв.

Предстои на лицата-берачи да се съставят актове. След приключване на административната процедура иззетите количества билки ще бъдат продадени в полза на държавата.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари