Изявление на Русенския митрополит за нападките към Светия синод

0
В изявлението се отхвърлят спекулации, че мнозинството от членовете на Светия Синод са станали цитирам „национални предатели"
В изявлението се отхвърлят спекулации, че мнозинството от членовете на Светия Синод са станали цитирам „национални предатели" Видео: БНТ

Българската православна църква никога не е имала намерение да се откаже от своята многовековна история и каноническо достойнство, като правоприемник на историческата Българска Охридска архиепископия, се казва в изявление на Русенския митрополит Наум, публикувано на официалната страница на Светия синод.

Изявлението е по повод публични нападки срещу решението на синода да не изпрати свои представители следващата неделя на тържествата по случай 1000-годишнината от основаването на Охридска архиепископия.

В изявлението се отхвърлят спекулации, че мнозинството от членовете на Светия Синод са станали цитирам „национални предатели", вземайки това решение. Като се пояснява, че точно чрез присъствието на нейни представители на тържествата, би се извършило едно национално предателство, защото тогава Българската православна църква ще е длъжна да приеме, че Македонската църква автокефална. В изявлението се прави уточнението, че това е една нова църковна формация, създадена по политически причини само преди няколко десетилетия. И се припомня, че в искането на митрополит Стефан от Скопие БПЦ да стане църква майка на Македонската е поставено условие - нашата църква първа да признае автокефалността на македонската.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари