Изваждането на мъдреците може да подобри вкусовите възприятия

0
Проучването е на учени от университета на Пенсилвания
Проучването е на учени от университета на Пенсилвания Снимка: iStock / Getty Images

В изследването са участвали 1255 души, като 891 от тях са били с отстранени мъдреци

Изваждането на мъдреците може да подобри вкусовите възприятия десетилетия след интервенцията, съобщи изданието "МедикалЕкспрес", като цитира проучване на учени от университета на Пенсилвания, пише БТА.

В изследването са участвали 1255 души, като 891 от тях са били с отстранени мъдреци. Тествани били вкусовите им възприятия чрез пет различни концентрации на захароза, натриев хлорид, лимонена киселина и кофеин. Те трябвало да отпият от всеки разтвор, да се жабуркат с него и да го изплюят, а след това да посочат какъв вкус са усетили - сладък, солен, кисел или горчив.

Оказало се, че при всеки от четирите разтвора вкусовите възприятия на хората с извадени мъдреци били по-силни от тези на контролната група. Установено е също, че това е по-изразено при жените.

Заключението на учените е, че хората, чиито мъдреци са извадени преди по-дълго време, изпитват подобрение с между 3% до 10% при вкусовите възприятия.

"Това проучване ни показва, че вкусовите възприятия могат леко да се подобрят в периода между интервенцията и до 20 години след нея. Това е изненадваща, но впечатляваща констатация, която трябва да бъде по-добре разбрана", казва Ричард Доти от университета на Пенсилвания, който е ръководи проучването.

Данните от изследването са публикувани в изданието "Кемикъл сайънс".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари