Извършиха първата бъбречна трансплантация за годината

0
Заради липса на подходящи реципиенти в листата на чакащи за трансплантации у нас, сърцето е било транспортирано за Унгария
Заради липса на подходящи реципиенти в листата на чакащи за трансплантации у нас, сърцето е било транспортирано за Унгария

Тази нощ в УМБАЛ "Александровка" бе извършена първата бъбречна трансплантация за 2021 година

Донорът е мъж на 29 години от град Горна Оряховица, област Велико Търново, изпаднал в мозъчна смърт вследствие на хеморагичен инсулт, предаде БНТ.

Заради липса на подходящи реципиенти в листата на чакащи за трансплантации у нас, сърцето е било транспортирано за Унгария по линия на сътрудничеството с Евротрансплант.

За черния дроб са намерени подходящи реципиенти в Университетска болница "Лозенец", а бъбреците на донора са транспортирани в Александровска болница.

Единият бъбрек не е бил подходящ за трансплантация поради установени съдови аномалии и нарушена перфузия.

Реципиент на здравия бъбрек е 48-годишен мъж от Разград с хронична бъбречна недостатъчност, който от две години се лекува на перитонеална диализа. Той е показал най-голям процент органна съвместимост с донора от общо 5 поканени за оценка от листата на чакащи.

След интервенцията пациентът се възстановява в Клиниката по анестезиология и интензивно лечение на болницата. Състоянието му е стабилно, с много добри жизнени показатели и диуреза.

Екипът на УМБАЛ "Александровска" изказва искрени съболезнования на близките на починалия мъж и адмирира тяхното хуманно решение да дарят органите му за спасяването на други човешки животи в най-трудния за тях момент.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Докато пеех вчера в стаята, някой счупи с камък прозореца, за да чува по-добре.

Харесай Дунавмост във Фейсбук