Изумителни начини, по които тялото се лекува само

0
Всеки ден и всяка минута клетките на тялото ни се обновяват
Всеки ден и всяка минута клетките на тялото ни се обновяват

Човешкото тяло е крехък механизъм, който може да бъде нарушен по всевъзможни начини.

Въпреки това организмът ни е еволюирал по начини, които истински впечатляват с феноменалните си компенсаторни механизми.

Тялото ни може да се регенерира по много и различни начини. Някои от тях са наистина изумителни.

Черният дроб регенерира 

Черният дроб е сред органите, които показват впечатляваща способност да регенерират бързо. Дори да бъде отстранена 70% от функционалната му тъкан, черният дроб възстановява клетките си до пълен капацитет в рамките на около седмица.

Червата също регенерират 

Всеки ден тънките и дебелото черва изпълняват невероятно тежката задача да обработват цялата храна, постъпила в тях. Епителните клетки на червата действат като бариера, която филтрира токсините, докато едновременно с това абсорбира хранителните вещества.

За да се запази здраво, тялото регенерира тези епителни клетки като отстранява остарелите и осигурява образуване на нови. Регенерирането отнема между 5 и 7 дни.

Костите растат наново

Когато костта бъде счупена, тялото моментално започва да я изгражда наново. Заради мигновената реакция на организма е необходимо в първите часове след травмата счупената кост да бъде наместена и обездвижена, за да се изгради новото костно вещество както трябва.

Регенерирането отнема между 3 седмици и 2 месеца, пред което време тялото образува костна тъкан, формирайки я в нова кост. След това започва натрупването на минерали, които имат грижата костта да се формира напълно като нова. Този процес е по-дълъг и може да отнеме между 3 и 9 години.

Кожата регенерира 

Кожните клетки непрекъснато се обновяват. Кожата е съставена от слоеве. Горните 18 до 23 слоя епителни клетки всъщност са мъртви клетки. Всеки ден между 30 и 40 хиляди мъртви кожни клетки биват отделени и заменени с нови.

Роговицата на окото постоянно се обновява

Отнема около една седмица до десет дни, докато роговицата на окото се сдобие с напълно нов и здрав епител. Мъртвите клетки се изхвърлят със сълзите.

Белият дроб се възстановява след пушене

Белият дроб е снабден с микроскопични епителни клетки, наречени ресничест епител. Те имат за задача да спират навлезлите вредни вещества и външни частици в дроба. Когато вдишваме цигарения дим, тези ресници не могат да се движат. Това причинява натрупване на слуз, подуване на тъканта и възпаление.

Спирането на пушенето позволява на функционалната тъкан на белия дроб да се възстанови от тези проблеми на ресничестия епител. В рамките на една седмица след спирането на цигарите регенерирането на клетките започва активната си фаза.

Мозъкът създава нови връзки

В миналото невролозите смятаха, че мозъкът спира развитието си след края на детството. Те твърдяха, че не бихте могли да развиете повече мозъчни клетки по-нататък в живота си.

Само преди 20 години изследователите обявиха, че мозъкът всъщност може да създава нови клетки, което променя начина, по който учените разглеждат нашите умове.

Изследователите научават повече за „невропластичностт“ на мозъка, пише rd.com, което му позволява да възстанови пътя между невроните, създавайки нови вериги.

Източник: Az-jenata.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари