Изтече срокът за разсрочване на кредити заради короновируса

0
Днес е последният ден, в който можеше да се отсрочват кредити заради коронавируса
Днес е последният ден, в който можеше да се отсрочват кредити заради коронавируса Видео: БНТ

Днес е последният ден, в който можеше да се отсрочват кредити заради коронавируса

Това беше една от мерките в подкрепа на бизнеса и гражданите. Програмата предвиждаше разсрочване на кредите с между 3 и 6 месеца.

Повече от 100 000 фирми и физически лица са поискали плащането на кредитите им да бъде отложено с между 3 и 6 месеца. Исканията възлизат общо на над 8,5 млрд. лева, което е 14% от общия кредитен портфейл.

Иван Йорданов от Русе е сред хилядите длъжници, които искат да разсрочат банковия си кредит и е подал документи в последния възможен ден. Според него това ще е глътка въздух, за тези, които не могат да си плащат задълженията заради кризата с COVID-19, предаде БНТ.

Иван Йорданов: Февруари месец изтеглих кредит от 3000 лв., купих си кола и март месец, благодарение на кризата, малкият ми бизнес - търговия с перилни препарати замря, естествено. Голямата част от кредита успях по някакъв начин да върна, но малката част все пак трябва и тя да се изплаща. По- нататък нещата ще потръгнат и ще може по-лесно да си изплатя кредита до края. Мярката е много резонна, като чувам така, по целия свят има такива подобни.

Статистиката на БНБ показва, че към момента са одобрени над 80% от всички искания за отсрочване на кредити, като общата сума на отложените заеми е малко над 6 млрд. лв. Според проучване на сайт за финансови консултации, повечето от хората през периода са отсрочвали потребителски заеми.

Иван Стойков, финансов анализатор: Хората се възползват от максимално допустимия срок за разсрочване - тоест шест месеца като в същото време се възползват и от пълно отсрочване, тоест отсрочка се търси и на лихвата и на главницата.

Отсрочени към момента са близо 10% от всички кредити, което според финансовия експерт е допустимо и от една страна ще облекчи длъжниците, а от друга няма да влоши състоянието на банковата система.

Иван Стойков, финансов анализатор: Търсим баланса в момента хем фирми и домакинства да могат да се справят с погасяването на кредитите, хем в същото време да се запази стабилността на банките.

Повече данни как се промениха кредитите от началото на пандемията у нас, се очаква БНБ да публикува в края на месеца.

Междувременно продължава програмата за отпускане на безлихвени кредити за хората в неплатен отпуск и самоосигуряващите се лица.

До този момент са отпуснати 40 млн. лева като средната стойност на заемите е малко над 4000 при разрешен максимум от 4500. Две от банките вече са изчерпали ресурса си, но други девет продължават да отпускат безлихвени кредити.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари