Изследователи разкриха помага ли БЦЖ ваксината срещу COVID-19

0
БЦЖ ваксината може да се окаже оръжие срещу врага
БЦЖ ваксината може да се окаже оръжие срещу врага

Преди броени дни учени обявиха, че БЦЖ ваксината може да се окаже оръжие срещу врага

Екип от американски учени твърди, че всеки, който е бил имунизиран като малък от туберкулоза, по-трудно би се заразил с COVID-19. В екипа от биолози и вирусолози е и българката Виолета Руменова.

Най-засегнатият град в света е заразеният Ню Йорк. Преди броени дни учени от Института по биотехнологии в мегаполиса обявиха, че може би имат решение -  БЦЖ ваксината може да се окаже оръжие срещу врага.

Американските учени твърдят, че  държави, където не се прилага ваксината, като Италия, Нидерландия и САЩ, са по-тежко засегнати от коронавируса. Това сподели за NOVA проф. д-р Гонзало Отазу, доктор по биомедицина в Ню Йорк.

"Изненадахме се, когато установихме , че разпространението на заразата е различно, в зависимост от това къде живееш. В Италия смъртността е плашещо висока за разлика от Япония например, където смъртните случаи са в пъти по-малко, въпреки че властите в Токио регистрираха един от първите случаи на коронавирус", обясни професор д-р Гонзало Отазу.

"Напълно правилно е твърдението, че ако сме ваксинирани, нямаме 100% имунитет за коронавирус . Въпреки че БЦЖ дава относителна защита на организма, държавите в Азия като Китай, Япония и Корея някак си успяха да ограничат  заразата и по-малко хора от очакваното се разболяха. Разбира се, заедно с драконовски мерки за социална изолация и карантина", добави той.

Българската следа в разработката е студентката по медицина Виолета Руменова, която учи, живее и работи от години в Ню Йорк. Тя заяви, че е готова да помага, ако я извикат на първа линия.

В България БЦЖ започва да се използва през 1928 г. и огромна част от населението е ваксинирано. 

В арабския свят, по-специално Иран, БЦЖ ваксината е част от имунизационния календар от 1984 г. Но там смъртността от COVID-19 остава висока. На практика всеки иранец над 36 години не е защитен. В Япония смъртността е 100 пъти по-ниска, защото държавата ваксинира населението си от 1947 г. насам. Испания прилага БЦЖ само от 1965 до 1981 година, само 16 години и това според учените е причина за по-високата смъртност.

База за изследването е и анализа, че не толкова богати страни, но със задължителна ваксинация за туберкулоза, имат около 60 болни на 1 милион души. Докато страни с висок доход, но отказали се от ваксината имат 4 пъти висока заболеваемост - с други думи  270 болни на 1 милион население.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари