Изселници в Турция ще облагородяват гробищни паркове в родното село в България

2
Хора, израснали в омуртагското село Обител, макар и разпръснати в различни точки на света, днес милеят за мястото, където са корените им
Хора, израснали в омуртагското село Обител, макар и разпръснати в различни точки на света, днес милеят за мястото, където са корените им Снимка: iStock

Изселници в Турция инициират кампания за облагородяване на гробищни паркове в родното село в България

Изселници в Турция инициират кампания за облагородяване на гробищни паркове и чешми в родното село в България. Хора, израснали в омуртагското село Обител, макар и разпръснати в различни точки на света, днес милеят за мястото, където са корените им.

"Със съселяни коментирахме лошото състояние на някои места в населеното място и реших да поема ангажимент по организацията", разказва Хилми Челик - напуснал страната през 1989 г., цитиран от БТА.

"Притеснени сме от вида на чешмата на входа на селото и двете гробища. Телените им огради за изпокъсани и съборени, а тревните площи занемарени", допълва Челик. Според кмета на Обител Исмет Ереджебов, въпросна чешма, която се ползва и за водопой на животните, не е ремонтирана от 10 години. Има нужда от измазване на коритата и обновяване. А поради липсата на работници от временната заетост, парковете се почистват по-рядко - преди двата големи мюсюлмански празника.

Инициативата среща подкрепата на представителя на местната власт, и на работещите в Европа по-млади хора, свързващи себе си и семействата си с Обител. В социалните мрежи мнозина изявяват готовност да помогнат със средства, определят се места и за събирането им. Нужно е обаче кметът да се ангажира с организацията.

"Искаме отнякъде да се започне. Там лежат дедите ни. Трябва да имаме почит към починалите. Щом на света има живот, ще има и смърт, но дълг на живите е да се грижат за покоя на сродниците си", категоричен е Хилми Челик.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари