Изригване на вулкан застраши уникален вид розови игуани

0
Изригване на вулкан на Галапагоските острови
Изригване на вулкан на Галапагоските острови

Изригването на вулкана Волф на еквадорския Галапагоски архипелаг в началото на седмицата застраши хабитата на уникален вид розови игуани, оповестиха местните власти, цитирани от Ройтерс и Франс прес.

Сигналът за тревога беше изпратен от кораб за круизи, който забелязал вулканичното изригване, докато минавал край Галапагоските острови, които са включени в Списъка на културното и природното наследство на ЮНЕСКО.

Властите планират прелитане над остров Исабела, където се намира вулканът, чийто кратер се издига на над 1700 метра височина. Предишното му изригване беше през 1982 г.

В района на вулкана не живеят хора, но там се среща единствена по рода си популация от розови игуани, се казва в качена в Туитър информация на дирекцията на Националния парк на Галапагоските острови. От дирекцията не уточниха какви са рисковете за тези влечуги с розова кожа на черни райета.

Видът е открит през 1986 г. Галапагоските острови, станали известни с живеещите там гигантски костенурки, които са вдъхновили теорията на британския учен Чарлз Дарвин за еволюцията на видовете, се намират в Тихия океан, на 1000 км от брега на Еквадор.

Източник: БТА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари