Израелският премиер: Имаме потенциал за сътрудничество в енергетиката

0
Очаквам да развием военните ни заводи със съвместно производство на дронове, които са бъдещето във воденето на военни действия, заяви от своя страна Бойко Борисов
Очаквам да развием военните ни заводи със съвместно производство на дронове, които са бъдещето във воденето на военни действия, заяви от своя страна Бойко Борисов

В Израел са развити дигитално здравеопазване, киберсигурността, информационните технологии. Надяваме се да си сътрудничим с комбинацията на израелски технологии. Има голям потенциал за сътрудничество и в областта на енергетиката. Проектът, за който преговаряме с Гърция, може да достигне и до България.

Това заяви премиерът на Израел Бенямин Нетаняху, който е на официално посещение в България. Нетаняху и българският му колега Бойко Борисов са в резиденция Евксиноград.

Сътрудничим си в противодействието на антисемитизма в цяла Европа. Част сме от една цивилизация, която цени свободата, мира и обещанието за добро бъдеще.

"Днес тези ценности са атакувани от екстремисти. Те се стремят да подкопаят ценностите ни, да ни атакуват всички. Иран стои основно зад тези екстремистки действия. Проявяват се в различни държави - Ливан, Сирия, Израел. Наскоро открихме ирански дейности, чрез които искат да генерират атаки в Европа. Стоим рамо до рамо в тази борба срещу тероризма и войнстващия ислям. Това е важно за нашата цивилизация", заяви Нетаняху.

По думите на израелския премиер сътрудничеството ни в областта на сигурността е на високо ниво. Текат разговори за разработване на специално оборудване. Това ни позволява да сътрудничим в информационните технологии.

От своя страна премиерът Борисов похвали българите, че са изключително силни в природните, математическите науки, в програмирането. Имаме прекрасни развойни институти в БАН и военни такива. Очаквам да развием военните ни заводи със съвместно производство на дронове, които са бъдещето във воденето на военни действия. Очаквам да сътрудничим в киберсигурността, в общите тренировки на нашите военни, каза Борисов.

Борисов спомена хранителните хъбове на Балканите - идеята, която бе предложил по време на срещата на върха ЕС-Арабски свят в Атина от 29 октомври.

Информационните технологии са изключително важни, това са приоритети. Мостът, който искаме да направим с ОАЕ, е свързан със сферите образование, култура. Израелските туристи като дойдат има прекрасни места, които да разгледат, каза Борисов.

Той е споменал на Нетаняху за своите срещи в Емиратствата, в Египет.

Нетаняху оцени високо сътрудничеството, което България има със страните от Западните Балкани. Общата визия, която споделяме, ще помогне и на вас, и на нас във всяка област - здравеопазване, киберсигурност и всички области, които биха могли да развият работни места. Това е възможност да повишим нивото на сътрудничество между нашите държави, каза израелският премиер.

Ценим високо приятелството между израелския и българския народ. Наскоро имахме възможност да открием нов паметник на българите, спасители евреите си. Хората на Израел оценяват направеното от българите - българите са легнали на релсите, за да предотвратят депортирането на евреите си, заяви Нетаняху.

Над 210 000 туристи са посетили България, надявам се, че това ще се увеличи, каза Нетаняху. Той похвали Борисов, че с неговото лидерство България е постигнала водещо място в ЕС.

Източник: News.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари