Израелската армия: 99% от иранските дронове са прихванати

1
Иранската атака срещу еврейската държава е "осуетена", обявиха израелците
Иранската атака срещу еврейската държава е "осуетена", обявиха израелците

Иранската атака срещу еврейската държава е "осуетена", обявиха израелците

Сирени прозвучаха в цял Израел, а експлозии отекнаха на няколко места по време на първата вълна от атаката на Иран с дронове. Удари бяха регистрирани срещу Тел Авив, Eрусалим, и Димона. Въпреки че по-голямата част от иранските ракети и дронове са били прехванати, някои са достигнали израелска територия.

Израелската армия съобщи тази сутрин, че иранската атака срещу еврейската държава е "осуетена", а 99 процента от изстреляните ракети и дронове са прехванати, съобщи в тв обръщение армейският говорител контраадмирал Даниел Хагари, предава БНР.

Над 300 са били изстреляните от Иран ракети и дронове.

Въздушното пространство над страната вече е отворено.

По първоначални данни 10-годишно дете е пострадало в района на град Арад в пустинята Негев и има леки щети във военен обект в южната част на страната. Иранската държавна агенция ИРНА каза, че са нанесени "сериозни поражения на най-голямата военновъздушна база в Негев".

Израел ще бъде наказан, обяви в изявление върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей след началото на атаката:

"Злонамереният режим с цялата си злоба, зложелателност и прегрешения добави още една грешка към греховете си, като извърши атака срещу иранското консулство в Сирия. В този случай злонамереният режим направи погрешна крачка. Той трябва и ще бъде наказан".

От постоянното представителство на Иран в ООН посочиха в публикация, че случаят може да се смята да приключен, но ако израелският режим направи още една грешка, отговорът на Иран ще бъде значително по-сериозен.

Непосредствено преди атаката израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви:

"Отбранителните ни системи са разположени, подготвени сме за всякакъв сценарий - както за отбрана, така и за нападение. Държавата Израел е силна, израелските отбранителни сили и населението са силни. Оценяваме, че Съединените щати са на страната на Израел, както и че ни подкрепят Великобритания, Франция и много други държави. Установих ясен принцип - който и да ни нарани, го нараняваме и ние".

Съветът за сигурност на ООН ще проведе днес извънредно заседание заради безпрецедентната иранска атака с дронове и ракети срещу Израел. Американският президент Джо Байдън заяви, че свиква консултации със съюзниците от най- мощните държави Г-7 , за да изработи отговор на иранските нападения срещу Израел.

Не търсим конфликт с Иран, но няма да се поколебаем да действаме, за да защитим нашите сили и да окажем подкрепа на Израел, се казва междувременно в позиция на Пентагона по повод ударите на Техеран.

Десетки държави, сред които и България, изразиха безпокойството си от ескалацията и призоваха за сдържаност.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    Дагонов
    Ганю не коментира, русянския ганю само Пенчу и Чародейка го интересира.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари